Zamysleli jste se někdy nad tím, že i barva vchodových dveří může mít velký vliv na to, s jakou náladou vstupujete do vašeho bytu. Právě barva vstupních dveří ovlivňuje to, zda příchozí návštěvníky, i vás, vítá, či zase odrazuje od vstupu. Některé kultury považují vchodové dveře za určitý vstupní bod, který přitahuje štěstí, určuje životní osudy a kudy proudí energie. Když si vezmete na sebe oblečení dané barvy, vypovídá pak ono oblečení něco o vaší náladě a tak tomu je i s barvami vy bytě. Vyjadřují vaši osobnost, váš charakter a působí na naše smysly. A co tedy symbolizují jednotlivé barvy vstupních dveří?

Bílé dveře

Bílá je symbolem nevinnosti, jemnosti, čistoty a vyrovnanosti. Právě bílé vstupní dveře můžete nejčastěji vidět na českých domech a v bytech. Bílé dveře ukazují na to, že bude v domě čisto, že jste vyrovnaní a návštěvníci mohou očekávat klid.

Černé dveře

Ač je černá barva často spojována se smutkem a žalem, v některých kulturách má velice mystický nádech. Černé vchodové dveře prozradí, že dům obývají silní a rozhodní lidé, kteří přesně ví, co od života chtějí.

Hnědé dveře

I hnědé dveře jsou pro vchodové dveře velice oblíbenou a častou používanou barvou. Hnědá barva je barvou země, půdy a je spojená s domovem, tradicí, jistotou a pořádkem. Tyto dveře o vás prozradí, že jste trpěliví, spolehliví a umíte hospodařit s penězi.

Zelené dveře

Zelená barva je bezpochyby barvou přírody. Vyjadřuje její sílu, koloběh života a podporuje růst. Pořízení vchodových dveří v zelené barvě je určitě skvělou volbou. Vaše návštěvníky budou tyto dveře vítat a přitáhnou je. Zelená barva volá VSTUP. Stejně jako zelená na semaforem, která značí „volno“. Ti, co k vám vstoupí, najdou klid, harmonii, bezpečí, pochopení.

Červené dveře

Červená je emocionálně velice silnou až extrémní barvou. V každém případě přitáhne každý pohled. V dávných dobách se vstupní dveře označovali červenou barvou, dokonce i kostelů, protože se věřilo, že může dům ochránit před zlem. Ve Feng Shui znamená červená barva dveří „Vítejte“. I dnes červené vchodové dveře lákají ke vstupu, protože se dá očekávat, že její majitelé jsou pořád nabití energií a dobrou náladou.

Modré dveře

Modré dveře nejsou až tak časté, ale pokud je zvolíte vy, vyjadřují klid, toleranci a úctu. Pustíte si tedy do života pohodu, přátelství, dokonce i bohatství a i vaše návštěvníky bude tato barva vítat.

Materiál a barva

Tak co? Máte už vybranou barvu pro své vchodové dveře? Pokud si budete přát nějaké barevné provedení vstupních dveří, je třeba si uvědomit, že je důležitý výběr materiálu. Vchodové dveře mohou být nejčastěji zhotoveny z plastu, dřeva, hliníku. Co se týče barevné škály, největší možnosti nabízí dřevěné vstupní dveře. Ty lze namořit do různých odstínů dle vašeho přání. U hliníkových a plastových dveří je výběr odstínu omezenější. Neberte však zmíněné charakteristiky jednotlivých barev vstupních dveří jako pravidlo, ale berte je s určitou rezervou.

Vaši oblíbenou barvu vchodových dveří vám zajistí na www.perito.cz.