Základní podmínkou pro život je denní světlo. Potřebujeme jej dostatek a to platí i v případě interiérů. Kdybychom bydleli v domě bez oken a svítili si pouze umělým světlem, na naší psychice by se to velice negativně projevilo. Jenže ne do všech místností lze umístit okna, případně světlíky. Některé místnosti jsou umístěny v nitru domu či bytu a osvětlit okny je není možné. Osvícení umělým světlem je energeticky i finančně náročné, ale naštěstí existuje řešení, které z tmavých, chmurných místností vytvoří světlé a příjemné prostory.

Řešení nabízí světlovody

Skvělou alternativu k umělému osvětlení představují světlovody. Světlovody můžete pořídit pro svůj rodinný dům, byt či třeba chalupu, ať už se jedná o starší či nové stavby. Díky nim je možné přivést zdravé denní světlo do místností jako jsou koupelny, toalety, schodiště, haly, šatny apod., ve kterých často okna postrádáme. Velice efektně vypadá světlovod také v obývacím pokoji, kuchyni nebo třeba v ložnici. Jedná se totiž zároveň o zajímavý prvek, který vám nejen dodá denní světlo tam, kde trávíte nejvíce času, ale zatraktivní po designové stránce celou místnost.

světlovod v koupelně
světlovod v ložnici

Princip světlovodu

Princip světlovodu si představíme na světlovodu společnosti Lightway, který se skládá z kopule, tubusu a difuzéru. Kopule se umísťuje na střechu nebo fasádu. Smyslem kopule je posbírat co nejvíce světla, a to dále poslat do tubusu. U kopule je podstatné, aby i po letech byla schopná stále předávat přirozené denní světlo a nikterak neupravovala barevnost světla. Další částí je tubus, který je pevný a dá se ohýbat pomocí nastavitelného kolene. Tubus disponuje obrovskou směrovou odrazivostí a nedochází v něm k rozkladu světla. Tak dokáže přivést světlo do místnosti i do vzdálenosti 50m od kopule. Poslední součástí je difuzér, který do místnosti rozptyluje světlo a je umístěn ve stropě nebo na stěně dané místnosti. U něj je podstatné, aby opět nezkresloval barevnost světla a byl maximálně propustný. Po místnosti musí světlo rozptýlit rovnoměrně.

Co je u světlovodů důležité?

Světlovody přivádí do místností světlo ze střechy nebo fasády. Z tohoto pohledu je nutné, aby měl světlovod vynikají izolační schopnosti, aby nedocházelo k vytékání vody ze světlovodu, byl odolný vůči povětrnostním vlivům, UV záření i poškrabání. Materiál, ze kterého se světlovod vyrábí by měl být ideálně samočistící a čirý, aby propustil co nejvíce světla. Neměl by zežloutnout nebo by nemělo docházet k usazování prachu, smogu, přičemž ani déšť nebude schopen nečistoty smýt. Z tohoto pohledu vyvinula společnost Lightway kopule z křišťálového skla nebo z materiálu Plexiglass, jež mají perfektní vlastnosti.

Na co si dát u světlovodů pozor?

Negativní stránkou mnohých světlovodů je fakt, že v zimních měsících neřeší problém kondenzace vody a jejího vytékání ze světlovodu. To vám může způsobit celkem nepříjemné starosti, zejména s tvorbou plísní. I tento problém dokázala společnost Lightway vyřešit. Vyvinula prvek Blue Performance, který do svých světlovodů montuje a nechala si jej patentovat. Díky tomuto prvku představují světlovody Lightway bezpečné a úsporné zařízení k přívodu světla, bez jakýchkoli nepříjemných efektů.

plíseň okolo světlovodu bez prvku Blue Performance

Jaké jsou další výhody světlovodů Lightway?

Mezi výhody systému Lightway Blue Performance patří:

  • voda ze světlovodů nevytéká a nepoškodí vám interiér,
  • v zimě nedochází k únikům tepla,
  • v létě se místnost nepřehřívá,
  • nebudete mít mokré stropy a tak se vám nebudou tvořit plísně, které jsou pro zdraví škodlivé,
  • světlovody splnily normu pro tepelný prostup pasivních a nízkoenergetických domů.

Více informací o světlovodech Lightway se můžete dozvěděl z internetových stránek www.lightway.cz