Zahradní jezírko je šperkem každé zahrady. Avšak oázu klidu, pohody a taky krásy poskytuje jen tehdy, pokud v něm máme průzračnou čistou vodu, rostliny jsou svěže zelené a případně krásně kvetou a rybičky v jezírku jsou čilé a zdravé. Jenže, aby bylo zahradní jezírko v té nejlepší kondici, chce to péči a není to jen tak. Za prvé musí být správně vybudované, musí v něm být náležité vodní rostliny i případná kvalitní filtrace.

Zahradní jezírko vyžaduje péči

Zahradní jezírka jsou v podstatě uměle vytvořené biotopy. Abychom jezírko udrželi v žádaném stavu, pravidelné péči se nevyhneme. Nejvíce práce nás čeká na podzim a na jaře. A jelikož se blíží jaro, s prvními slunečními paprsky začíná práce na zahradě a rovněž i kolem jezírka. Proto vám poradíme, jak připravit zahradní jezírko na novou sezónu a jak jej opět po zimě zprovoznit.

Na počátku jara

I když venku ještě nepanuje typické jarní počasí a zima ještě neřekla poslední sbohem, již zanedlouho se budete moci pustit do práce. Čím toho zvládnete více na jaře, tím méně toho budete muset dělat během léta a s údržbou vody v průběhu roku obecně. Čím byste tedy měli začít? Pokud nehodláte jezírko zcela vypouštět, a na to je na počátku jara velice brzo, jarní úklid začněte vyčistěním dna jezírka, třeba vysavačem nebo síťkou. Odstraňte nečistoty z hladiny, např. listí. Zkontrolujte stav veškeré technologie v jezírku, jako je čerpadlo, UV lampa, filtr apod. Ošetřete je a spusťte do provozu. V této fázi ještě neobměňujte vodu a se závažnějšími zásahy vyčkejte až na teplejší počasí. V žádném případě prozatím nekrmte rybičky, jejich imunita není připravená na přijímání potravy.

Až se více oteplí

S dalším jarním úklidem můžete pokračovat tehdy, až má teplota vody 12°C. Tehdy se jezírko více probouzí a můžete začít s péčí o rostliny a rybičky. Odstraňte odumřelé části rostlin, případně některé nepěkné zcela vyhoďte. Nyní už můžete začít přikrmovat rybičky, ale pouze krmivem, které je vhodné do nižších teplot, tedy lehce stravitelným. Můžete taktéž vyměnit vodu ve větší míře, ideálně jednu třetinu a případně aplikovat chemii proti růstu řas.

I v případě koupacích jezízek je postup prací, které lze na jaře udělat, podobný. Takže se směle pusťte do čištění a údržby vašeho jezírka a přejeme úspěšný start do nové sezóny.

Publikováno v kategorii: Zahrada