Ze všech typů garážových vrat v současné době vedou na plné čáře sekční garážová vrata. A to má svůj důvod. Mohou za to vynikající technické vlastnosti, kvalita, cena i vzhled. Pro garážová vrata je podstatný i uživatelský komfort a i v tomto případě se řadí sekční garážová vrata mezi špičku. Pojďme si tedy těmto garážovým vratům podívat na zoubek a přiblížit si, v čem spočívají jejich výhody.

Na jakém principu sekční garážová vrata fungují?

Sekční garážová vrata jsou tvořena uceleným systémem, kdy se jednotlivé sekce vysouvají směrem nahoru pod strop, a z tohoto pohledu jsou tato vrata velice praktická, neboť nezabírají v garáži téměř žádné místo. Do prostoru garáže v podstatě vůbec nezasahují. Celý systém se skládá z vodících lišt, po kterých se vrata vysouvají, dále pak z jednotlivých sekcí, pantů, koleček, pružin, hřídele. Veškeré příslušenství, které je kovové, je ochráněno pozinkováním proti korozi. Sekční garážová vrata jsou ideálním řešení pro všechny garáže, zvláště pro ty, jež jsou omezeny prostorem, třeba při vstupu. Garáž totiž může být umístěna kousek od vozovky nebo přímo u chodníku a právě tehdy jsou sekční vrata nejlepší. I průmyslová vrata jsou často řešena jako sekční, protože jsou vhodná pro častý provoz i velké stavební otvory.

Jak je to s ovládáním?

Ve většině případů se k sekčním garážovým vratům volí pohon na elektrické ovládání. Pohon ovládaný dálkovým ovladačem zvyšuje komfort a je mnohem praktičtější. Lze samozřejmě zvolit i ovládání manuální, avšak toto není až pohodlné. Díky elektrickému pohonu nebudete muset z auta vystupovat, když budete chtít vrata při příjezdu otevřít. Zejména, když venku panuje nepříznivé počasí – déšť, sníh, stačí pouze zmáčknout ovladač a v teple auta vyčkat, až se vrata otevřou a poté opět zavřou.

Jaké jsou další výhody sekčních garážových vrat?

Mezi hlavní výhody sekčních garážových vrat patří prvotřídní technické parametry a cena. Sekční garážová vrata jsou nenáročná na prostor, nejsou hlučná a mají vynikající tepelně-izolační vlastnosti. Ta kvalitní dobře těsní po celém obvodu i mezi jednotlivými sekcemi. Rovněž můžete očekávat bezproblémový provoz, maximální bezpečnost a nenáročnou údržbu. Vyznačují se dlouhou životností, i když je budete často využívat. Jestliže budete chtít sekční garážová vrata namontovat, nemusíte mít žádné nadpraží, ani spodní rám. Pokud se zaměříme na estetickou stránku, která je v dnešní době ne méně důležitá, máte nespočet možností, co se týče výběru vzhledu. Zvolit je možné barevné provedení, buď v klasické barvě nebo třeba imitaci dřeva, také typ a povrch panelů.

Zdroj fotografií: Univers