Právě v těchto dnech můžeme vídat v plném květu keře azalek. Nastal jejich čas a mnohé zahrady zdobí svou krásou. Přímo září nádhernými květy různorodých barevných odstínů. Azalku můžeme pěstovat bez problémů na svých zahrádkách a dokonce si ji pořídit jako pokojovou rostlinu do interiéru, kde opět svými květy oživí jakoukoli místnost. Nádherně se bude vyjímat třeba v obývacím pokoji, kde ji budete mít neustále na očích. Pojďme si o této rostlině, náležící do čeledi vřesovcovité, povědět více.

Více o azalce

Azalka je keř, který je ozdobou každé zahrady i interiéru, zejména v květnu, kdy kvete. V tomto období její listy teprve raší, nicméně květy jsou v plné parádě. Azalce se také říká Pěnišník a je národní květinou Nepálu. Mohou být stálozelené nebo opadavé. Existuje mnoho druhů, více než 1000. Nejmenší mohou dorůstat výšky okolo 10–100 cm a ty nejvyšší mohou dosahovat až 30 m.

Kde azalku zasadit?

Protože je azalka nádhernou i dlouhodobou ozdobou, protože ji můžete mít na zahradě několik let, pak pečlivě vybírejte místo, kam ji zasadíte. Azalka má ráda prostor, kde je jasné, rozptýlené světlo. Doporučujeme ji při pořízení nechat během léta v květináči a postupně ji přivykat na přímé sluneční záření. Na skončení adaptace můžete azalku zakopat i s květináčem na vybrané místo do země a ponechat jí tam až do podzimu. Tyto rostliny potřebují ochranu před zimním a jarním sluncem, protože škodí rostlinám nejvíce. Vhodné místo je tam, kde je polední stín. Rovněž je důležitá ochrana před větrem. Před zimou můžete rostlinu svázat, aby nedošlo vlivem těžkého sněhu k polámaní větví.

Jaký substrát je vhodný?

Azalky potřebují kyselejší substrát. Vyžadují lehkou, propustnou a výživnou půdu, u které se pohybuje pH kolem 5 – 6,5. Můžete si potřebný substrát namíchat sami. Doporučuje se smíchat 1 díl rašeliny, 1 díl jehličnaté zeminy, 1 díl písku a 1 díl humusu.

Zálivka a hnojení azalky

Obecně mají rády azalky vodu, jak v létě, tak zimě. To však neznamená, že by měla být půda přemočená. Zalévejte azalku pravidelně, v létě třeba namočte jednou týdně celou rostlinu i s květináčem do vody a nechejte ji napít. V zimě stačí zalévat málo. Azalku můžete také přihnojit a to v létě a na konci zimy tekutými minerálními a organickými hnojivy.

Zazimování azalky

Pokud pěstujete azalku v květináči, pak ji během zimy uskladněte v chladné, tmavé a suché místnosti s teplotou okolo 6 až 8°C. Doba zazimování je od listopadu do února. Jestliže máte azalku zasazenou v půdě, pak ji zakryje třeba větvemi jehličnanů a tím ji ochráníte před sněhem, mrazem a nepříznivým počasím.

Barevné květenství

Azalky pořídíte v mnoha krásných odstínech – červené, růžové, fialkové, oranžové, žluté, bílé. Některé jsou i dvoubarevné, žíhané nebo třeba růžové s bílých lemem, bílé s fialovým okrajem, oranžové se žlutými proužky apod.

Náš tip: Azalky lze zakoupit také jako pokojové rostliny. Na jaře krásně kvetou i při pokojových teplotách. Když si dozdobíte květináč, budou jedinečnou dekorací bytu.

Azalka do interiéru
Publikováno v kategorii: Zahrada