Letní sezóna se blíží a většina z nás se snaží odlehčit svůj jídelníček. Ať již proto, že chce snížit svoji váhu nebo jen pro dobrý pocit. Proto často připravujeme nejrůznější zeleninové saláty a jiné pokrmy ze zeleniny, ať už v teplé či studené formě k obědu nebo večeři. Ač je v létě větší možnost natrhat si ze zahrádky domácí vypěstovanou zeleninu, i v tomto období má své nezastupitelné místo zelenina zpracovaná mražením, která se skvěle v pokrmech kombinuje se sezónní čerstvou zeleninou. Navíc ne všechnu zeleninu je snadné na zahrádce vypěstovat.

Mražená zelenina Mochov

Mražená zelenina značky Mochov vychází vstříc současnému trendu v gastronomii. Ten vyžaduje jednoduchost, lehkost, kvalitu a čerstvost. I když jsou potraviny zmražené, jsou zpracovávány z čerstvých surovin. Čerstvé potraviny zpracované mražením si zachovávají své výživové hodnoty a kvalitu díky zpracování moderní technologií „šokového mražení“ při – 42 °C, a to do tří hodin po sběru z pole. Takto dochází k zachování barvy, chuti, vitamínů, minerálních látek obsažených v zelenině. Nedochází k tvorbě makro krystalů, které tak nezničí buněčné stěny zeleniny a ta je i pro rozmražení křehká jako čerstvá. Zeleninové směsi i jednodruhová zelenina v BIO kvalitě s logem Mochov je ideálním pomocníkem, ať již potřebujete rychle a jednoduše připravit polévku k obědu nebo dobrou večeři pro rodinu.

Recepty ze zeleniny

Podívali jsme se na zoubek oblíbeným salátům a připravili pro vás čtyři recepty v trochu netradičním zpracování. Vhodné i pro sportovce, „věčně“ hladové muže i pro celou rodinu. Jsou jimi:

Brokolicový salát s krůtími/kuřecími špalíčky

Fazolkový salát s vejcem a slaninou

Marinované farmářské kuře se zeleninou Wok Mix

Rustikální salát s bramborami a kuřecími kousky

Brokolicový salát s krůtími/kuřecími špalíčky

Pro čtyři osoby si připravte následující ingredience:

  • 250 g vařených těstovin – ideálně penne
  • 150 g krůtího nebo kuřecího masa masa
  • 150 g keříkových rajčat
  • balíček mražené bio brokolice Mochov
  • malý svazek kadeřavé petržele,
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • sůl, pepř

Na zálivku budete potřebovat:

  • 2 lžíce bílého vinného octa,
  • půl čajové lžíce česneku utřeného se solí
  • 1 čajová lžička hořčice
  • 3 lžíce olivového oleje

Dejte si vařit těstoviny. Poté si nejdřív připravte zálivku, která je lepší, když se trošku proleží. Smíchejte všechny zmíněné ingredience, dobře promíchejte a nechte zhruba 30 minut odstát. Pak krátce spařte brokolici a nechejte okapat v cedníku a vychladnout. Na pánvi opražte piniové oříšky do zlatova a dejte je do misky na salát. Krůtí nebo kuřecí maso opláchněte, nakrájejte na stejnoměrné kousky a osmažte na rozpálené pánvičce. Dle chuti osolte a opepřete a přidejte do salátové mísy. Nyní si nakrájejte rajčata na kousky a společně s odkapanou brokolicí přidejte do připravené místy. Do mísy přidejte uvařené těstoviny a vše zalijte připravenou zálivkou a řádně promíchejte.

Salát můžete podávat jako hlavní jídlo. Jako přílohu doporučujeme opečený toust a pro velké jedlíky se hodí opečené nebo vařené brambory.

Brokolicový salát s krůtími špalíčky

Fazolkový salát s vejcem a slaninou

Pro 4 osoby si nachysteje tyto suroviny:

  • 400g mražených bio fazolek Mochov
  • 400g brambor
  • 250 g keříkových rajčátek
  • 150 g slaniny
  • 4 vejce uvařené natvrdo
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • půl lžíce hořčice
  • sůl a pepř

Njedříve spařte fazolky nebo je krátce povařte v osolené vodě. Dejte si uvařit brambor ve slupce a rovněž vejce na tvrdo. Oboje nechejte vychladnout. Mezitím můžete smíchat fazolky se lžící olivového oleje, vinným octem, utřeným česnekem, hořčicí a dle chuti osolte a opepřete. Až vám vychladnou brambory, oloupejte je a rozkrojte na čtvrtiny. Společně se slaninou je orestuje na pánvi do zlatova. Ochucené fazolky dejte na talíř nebo do misky, navrch dejte jednotlivé kusy brambor s opraženou slaninu a ozdobte půlkou vejce. Pokud máte, tak také čerstvými bylinkami. Jako příloha se hodí celozrnná bagetka nebo rozpečený toust.

Fazolkový salát s vejcem a slaninou

Marinované farmářské kuře se zelinou Wok Mix

 

Suroviny pro 4 porce jsou následující:

  • 500 g mražené zeleniny Wok Mix
  • 2 kuřecí prsa bez kůže
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • šťáva z poloviny citrónu
  • malá čili paprička
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 4 malé jarní cibulky
  • čerstvá petržel
  • 5 lžic sojové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sezamového oleje

Kuřecí prsa nakrájejte na stejně velké kousky. Poté si připravte marinádu, a to smícháním olivového oleje s nastrouhaným zázvorem a šťávou z citrónu. Kousky kuřete rozprostřete na hluboký talíř a zalijte marinádou tak, aby byly všechny kousky ponořené. Nechte odpočinout cca 20 minut na chladnějším místě. Po odležení si rozpalte pánev wok a pak zprudka asi půl minuty pečte kousky kuřete. Maso poté vyjměte z pánve a vložte do nahřáté hluboké mísy. Do pánve nalijte sezamový olej, přidejte zeleninový Wok Mix, chilli, sójovou omáčku a zprudka smažte, než se odpaří přebytečná tekutina. Zeleninu z pánve vmíchejte do mísy s kuřecími kousky. Servírování doporučujeme na hlubokém talíři. Dozdobit talíř můžete podle své fantazie např. čerstvými bylinkami. Ideální přílohou je rýže nebo kousky celozrnného pečiva.

Marinované farmářské kuře se zelninou

Rustikální salát s fazolkami a kuřecími kousky

Na tento salát pro čtyři osoby si připravte:

  • 400g již uvařených oloupaných brambor
  • 400g mražených fazolových lusků Bio Mochov
  • 400g kuřecích prsou nakrájených na dlouhé nudličky
  • 150g nakládaných červených fazolí ve slaném nálevu
  • 150g čerstvé rukoly
  • 150g rajčat nakrájených na kostičky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • sůl a pepř

Nejdříve je potřeba si připravit zálivku. Smíchejte olivový olej, balzamiko se špetkou soli a pepřem. V horké osolené vodě krátce povařte fazolky (stačí 2 – 3 minuty), slijte pod studenou vodou a nechte okapat. V míse smíchejte společně fazolky, červené fazole, nakrájená rajčata a rukolu s připravenou zálivkou. Ochuťte solí a pepřem. Na rozpálené pánvi opečte nejdříve brambory do zlatova a následně zprudka osmažte kuřecí kousky. Na talíři vytvořte hnízdo ze salátu a na vrch střídavě umístěte horké brambory a kuřecí nudličky. Podle chuti podávejte k salátu samostatně ještě hořčici na dochucení nebo zbylou zálivku.

Salát s bramborami mají rádi hlavně muži, ale složením se hodí i jako oběd pro aktivní slečny i paní.

Rustikální salát s bramborami a kuřecími kousky