Letní sezóna se blíží a většina z nás se snaží odlehčit svůj jídelníček. Ať již proto, že chce snížit svoji váhu nebo jen pro dobrý pocit. Proto často připravujeme nejrůznější zeleninové saláty a jiné pokrmy ze zeleniny, ať už v teplé či studené formě k obědu nebo večeři. Ač je v létě větší možnost natrhat si ze zahrádky domácí vypěstovanou zeleninu, i v tomto období má své nezastupitelné místo zelenina zpracovaná mražením, která se skvěle v pokrmech kombinuje se sezónní čerstvou zeleninou. Navíc ne všechnu zeleninu je snadné na zahrádce vypěstovat.
Mražená zelenina Mochov
Mražená zelenina značky Mochov vychází vstříc současnému trendu v gastronomii. Ten vyžaduje jednoduchost, lehkost, kvalitu a čerstvost. I když jsou potraviny zmražené, jsou zpracovávány z čerstvých surovin. Čerstvé potraviny zpracované mražením si zachovávají své výživové hodnoty a kvalitu díky zpracování moderní technologií „šokového mražení“ při – 42 °C, a to do tří hodin po sběru z pole. Takto dochází k zachování barvy, chuti, vitamínů, minerálních látek obsažených v zelenině. Nedochází k tvorbě makro krystalů, které tak nezničí buněčné stěny zeleniny a ta je i pro rozmražení křehká jako čerstvá. Zeleninové směsi i jednodruhová zelenina v BIO kvalitě s logem Mochov je ideálním pomocníkem, ať již potřebujete rychle a jednoduše připravit polévku k obědu nebo dobrou večeři pro rodinu.
Recepty ze zeleniny
Podívali jsme se na zoubek oblíbeným salátům a připravili pro vás čtyři recepty v trochu netradičním zpracování. Vhodné i pro sportovce, „věčně“ hladové muže i pro celou rodinu. Jsou jimi:
Brokolicový salát s krůtími/kuřecími špalíčky
Fazolkový salát s vejcem a slaninou
Marinované farmářské kuře se zeleninou Wok Mix
Rustikální salát s bramborami a kuřecími kousky
Brokolicový salát s krůtími/kuřecími špalíčky
Pro čtyři osoby si připravte následující ingredience:
- 250 g vařených těstovin – ideálně penne
- 150 g krůtího nebo kuřecího masa masa
- 150 g keříkových rajčat
- balíček mražené bio brokolice Mochov
- malý svazek kadeřavé petržele,
- 2 lžíce piniových oříšků
- sůl, pepř
Na zálivku budete potřebovat:
- 2 lžíce bílého vinného octa,
- půl čajové lžíce česneku utřeného se solí
- 1 čajová lžička hořčice
- 3 lžíce olivového oleje
Dejte si vařit těstoviny. Poté si nejdřív připravte zálivku, která je lepší, když se trošku proleží. Smíchejte všechny zmíněné ingredience, dobře promíchejte a nechte zhruba 30 minut odstát. Pak krátce spařte brokolici a nechejte okapat v cedníku a vychladnout. Na pánvi opražte piniové oříšky do zlatova a dejte je do misky na salát. Krůtí nebo kuřecí maso opláchněte, nakrájejte na stejnoměrné kousky a osmažte na rozpálené pánvičce. Dle chuti osolte a opepřete a přidejte do salátové mísy. Nyní si nakrájejte rajčata na kousky a společně s odkapanou brokolicí přidejte do připravené místy. Do mísy přidejte uvařené těstoviny a vše zalijte připravenou zálivkou a řádně promíchejte.
Salát můžete podávat jako hlavní jídlo. Jako přílohu doporučujeme opečený toust a pro velké jedlíky se hodí opečené nebo vařené brambory.
Fazolkový salát s vejcem a slaninou
Pro 4 osoby si nachysteje tyto suroviny:
- 400g mražených bio fazolek Mochov
- 400g brambor
- 250 g keříkových rajčátek
- 150 g slaniny
- 4 vejce uvařené natvrdo
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- půl lžíce hořčice
- sůl a pepř
Njedříve spařte fazolky nebo je krátce povařte v osolené vodě. Dejte si uvařit brambor ve slupce a rovněž vejce na tvrdo. Oboje nechejte vychladnout. Mezitím můžete smíchat fazolky se lžící olivového oleje, vinným octem, utřeným česnekem, hořčicí a dle chuti osolte a opepřete. Až vám vychladnou brambory, oloupejte je a rozkrojte na čtvrtiny. Společně se slaninou je orestuje na pánvi do zlatova. Ochucené fazolky dejte na talíř nebo do misky, navrch dejte jednotlivé kusy brambor s opraženou slaninu a ozdobte půlkou vejce. Pokud máte, tak také čerstvými bylinkami. Jako příloha se hodí celozrnná bagetka nebo rozpečený toust.
Marinované farmářské kuře se zelinou Wok Mix
Suroviny pro 4 porce jsou následující:
- 500 g mražené zeleniny Wok Mix
- 2 kuřecí prsa bez kůže
- 1 lžíce nasekaného zázvoru
- šťáva z poloviny citrónu
- malá čili paprička
- 100 ml kuřecího vývaru
- 4 malé jarní cibulky
- čerstvá petržel
- 5 lžic sojové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce sezamového oleje
Kuřecí prsa nakrájejte na stejně velké kousky. Poté si připravte marinádu, a to smícháním olivového oleje s nastrouhaným zázvorem a šťávou z citrónu. Kousky kuřete rozprostřete na hluboký talíř a zalijte marinádou tak, aby byly všechny kousky ponořené. Nechte odpočinout cca 20 minut na chladnějším místě. Po odležení si rozpalte pánev wok a pak zprudka asi půl minuty pečte kousky kuřete. Maso poté vyjměte z pánve a vložte do nahřáté hluboké mísy. Do pánve nalijte sezamový olej, přidejte zeleninový Wok Mix, chilli, sójovou omáčku a zprudka smažte, než se odpaří přebytečná tekutina. Zeleninu z pánve vmíchejte do mísy s kuřecími kousky. Servírování doporučujeme na hlubokém talíři. Dozdobit talíř můžete podle své fantazie např. čerstvými bylinkami. Ideální přílohou je rýže nebo kousky celozrnného pečiva.
Rustikální salát s fazolkami a kuřecími kousky
Na tento salát pro čtyři osoby si připravte:
- 400g již uvařených oloupaných brambor
- 400g mražených fazolových lusků Bio Mochov
- 400g kuřecích prsou nakrájených na dlouhé nudličky
- 150g nakládaných červených fazolí ve slaném nálevu
- 150g čerstvé rukoly
- 150g rajčat nakrájených na kostičky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- sůl a pepř
Nejdříve je potřeba si připravit zálivku. Smíchejte olivový olej, balzamiko se špetkou soli a pepřem. V horké osolené vodě krátce povařte fazolky (stačí 2 – 3 minuty), slijte pod studenou vodou a nechte okapat. V míse smíchejte společně fazolky, červené fazole, nakrájená rajčata a rukolu s připravenou zálivkou. Ochuťte solí a pepřem. Na rozpálené pánvi opečte nejdříve brambory do zlatova a následně zprudka osmažte kuřecí kousky. Na talíři vytvořte hnízdo ze salátu a na vrch střídavě umístěte horké brambory a kuřecí nudličky. Podle chuti podávejte k salátu samostatně ještě hořčici na dochucení nebo zbylou zálivku.
Salát s bramborami mají rádi hlavně muži, ale složením se hodí i jako oběd pro aktivní slečny i paní.