Vypůjčili jste si peníze na své bydlení, ať už pořízení nebo rekonstrukci, hypotékou? Díky ní jste si splnili sen o vlastním a novém bydlení? Nicméně vás měsíční splátky za hypotéku docela zatěžují? Pokud vám končí v blízké době fixace vaší hypotéky, pak by bylo dobré pouvažovat o refinancování hypotéky. Podmínky hypoték se totiž neustále mění. Úrokové sazby v posledních letech stále klesají a momentálně se drží na svých historických minimech. Právě nyní máte ideální příležitost k získání výhodnější úrokové sazby.

Co je refinancování hypotéky?

Refinancování hypotéky je v současné době poměrně oblíbených finančním produktem. Jedná se o docela rychlou a snadnou finanční operaci, při které je současná hypotéka převedena do jiné banky. Vznikne tak nový hypotéční úvěr, který má z pohledu klienta výhodnější podmínky. Vůči původní bance tím pádem nebudete mít žádné závazky a měsíční splátky hradíte bance nové. Důvodem, proč realizovat refinancování hypotéky, je obvykle nabídka nižší úrokové sazby. Rovněž je možné vyjednat nižší měsíční splátky, prodloužit či zkrátit délku splácení apod. Variant je několik.

Kde si refinancování hypotéky sjednat?

Refinancování hypotéky lze řešit jak s bankou, ve které máte hypotéku sjednanou, tak i s novou bankou. Ve většině případů se však řeší refinancování hypotéky změnou banky. Ač většina bank nechce o vás jako klienta přijít a určitě vám nabídne lepší podmínky, než ty, které máte nyní, není však zárukou, že budou v rámci srovnání hypoték ty nejvýhodnější na trhu.

Jak najít nejvýhodnější nabídku?

Hledání lepších podmínek pro vaši novou hypotéku se na první pohled může zdát docela obtížné. Existuje však zcela jednoduchá forma, a to porovnání hypoték či refinancování hypotéky prostřednictvím internetu. Na internetu najdete mnoho portálu zabývající se touto problematikou, jež vám za krátkou dobu dokážou srovnat většinu poskytovatelů hypoték na českém trhu. K tomu slouží aplikace hypotéční kalkulačka, která je zdarma. Následně je na na vás, pro jakou banku se rozhodnete.

Informujte se včas

S blížícím se koncem fixace vaší hypotéky, je dobré se začít zajímat o možnost refinancování. Nečekejte až na nabídku nové úrokové sazby z původní banky, ale informujte se sami, co nejdříve. Vaše banka vám sice písemně oznámí konec fixního období a zašle vám návrh nových úrokových podmínek, ale v této době byste již měli vědět, za kolik vám hypotéku poskytne konkurence. Klíčem k úspěšnému refinancování hypotéky hypotékou novou je totiž začít včas. Pokud bychom vám měli doporučit, kdy podnikat první kroky, mělo by to být minimálně tři měsíce před uplynutím fixace úrokové sazby.

Zvážit refinancování hypotéky se rozhodně vyplatí. Ať už se rozhodnete změnit banku nebo zůstat u stávající, vždy získáte výhodnější podmínky a ušetříte desítky korun. A jak už bylo zmíněno na začátku, úrokové sazby jsou momentálně natolik nízké, že je potřeba toho využít.