K rodinným domům vždy vedou určité chodníčky, cestičky, které jsou nezbytnou součástí okrasné zahrady. Netvoří ji pouze záhony s kvetoucími rostlinami, okrasné stromy a keře či pečlivě udržovaný zelený trávník. Na každé zahradě najdeme nějaký chodníček, schody ke vstupních dveřím, stejně tak mnohý rodinný dům zdobí terasa nebo balkón. Tyto prostory mohou být chloubou celého domu a lze si s nimi pořádně pohrát. Základ však tvoří kvalitní podlahová krytina.

Vsaďte na keramickou dlažbu

Pokud chcete, aby byl venkovní prostor ideálně propojen s interiérem, v případě třeba terasy, balkónu, schodů atd., pak je vhodné použít keramickou dlažbu. I venkovní dlažba musí vypadat pěkně a měla by se snadno udržovat. Zároveň je potřeba, aby byla dostatečně pevná a otěruvzdorná, odolávala povětrnostním vlivům a byla mrazuvzdorná. Keramická dlažba splňuje všechny zmíněné podmínky, vyznačuje se také nenasákavostí a některé keramické dlažby i protiskluzovostí. Dobře vybraná a položená keramická venkovní dlažba se stane ozdobou vašeho exteriéru. Keramická dlažba sice nepatří mezi nejlevnější podlahové krytiny, nicméně se vám investice do nákupu vyplatí, neboť vám vydrží desítky let.

ČTĚTE TAKÉ: Údržba a čištění venkovní dlažby nejen po zimě

Výhody keramické dlažby v exteriéru

  1. atraktivní design – keramická dlažba má vysokou estetickou hodnotu, lze zvolit nenápadný vzhled i velice výrazný.
  2. široký výběr keramické dlažby – nabídka je opravdu široká a vybírat si můžete z nejrůznějších barev, tvarů, formátů, povrchových úprav apod. K dostání jsou tradiční styly, např. terracotta, stejně tak nové modely věrně imitující přírodní materiál jako je dřevo, pískovec nebo břidlice.
  3. odolnost – keramická dlažba je velice pevná a odolná. Vydrží i tuhé zimy, aniž by bylo potřeba ji na jaře opravovat.
  4. snadná údržba – tato dlažba nevyžaduje žádné úpravy před ani po pokládce. Lze ji jednoduše čistit a není potřeba ji speciálně upravovat ani za pár let.

Na co si dát pozor při výběru keramické dlažby?

Keramická dlažba, která bude položena v exteriéru musí být prakticky nenasákavá vodou. Pro představu se jedná o dlažbu s hodnotou nasákavosti nižší než 0,5 %. Vybírejte tedy keramickou dlažbu jen s touto hodnotou. Stejně tak by neměla být kluzká, žádejte tedy jen dlažbu s vysoce protiskluzovou povrchovou úpravou. Důležitá je rovněž pokládka, protože keramika je nepropustný materiál. To znamená kvalitní vytvoření drenáže, izolace, způsob přilepení atd.

Fotogalerie keramické dlažby

Abyste si mohli představit, jak taková venkovní keramická dlažba v exteriéru vypadá, malou ochutnávku přinášíme v následujících fotografiích. Na více fotografií se můžete podívat do této fotogalerie keramické dlažby.

Dlažba Stone Klinker, barva Tabaco
Luxusní keramická dlažba věrně imitující dřevo
Moderní keramická dlažba se zajímavým detailem - zaobleným rohem
Venkovní keramická dlažba série Stone Klinker, barva Park

Na přiložených fotografiích je keramická dlažba ze sortimentu firmy Azada, která se zaměřuje právě na keramickou dlažbu. Nabízí designové exteriérové keramické dlažby v různých typech povrchu s největší protiskluzností na trhu, tvarech a stylech. Každé sérii dlažeb přísluší široká paleta dekorací i kompletní schodišťový program.