Dřevostavby jsou zejména v zahraničí oblíbenou alternativou klasického bydlení. Dřevo je stále více využívaným stavebním materiálem, neboť je ekologičtější i ekonomičtější, v porovnání s jinými materiály. Stále častěji se s dřevostavbami můžeme setkávat i v České republice a domů ze dřeva zde přibývá. Uvažujete i vy i dřevostavbě? Jaké jsou výhody a nevýhody této stavby a jaké máte možnosti? To si povíme v dnešním článku.

Dřevo je tradiční i moderní

Dřevo, jako stavební materiál, je ve stavebnictví využíváno od nepaměti. Domům ze dřeva nelze odepřít tradiční vzhled, nicméně i takový rodinný dům může být velice moderní a má své nenahraditelné kouzlo. V domech ze dřeva v jejich moderní podobě se bydlí i v těch nejvyspělejších státech světa, např. ve Spojených státech, Kanadě, Skandinávii, Japonsku, Švýcarsku, Rakousku a dalších státech. Zásadně se změnily technologie, jež se v dřevostavbách užívají, a jsou zárukou vysoké kvality. Základem je kvalitní dřevo, pevná konstrukce, kompletační prvky i správně provedená montáž.

Montované dřevostavby

Velkému zájmu se v poslední době těší montované dřevostavby. Při montáži se spojují jednotlivé díly, a to určitým systémem a předem stanoveným postupem. Montované dřevostavby lze rozdělit na masivní a lehké. Montáž masivních dřevostaveb probíhá tak, že se trámy nebo kulatiny kladou na sebe. Ke spojování se využívá systému pero – drážka. Lehké dřevostavby se stavějí se speciálních desek, např. OSB desek, nosné prvky tvoří trámy, sloupce apod., které se připojují ocelovými díly. Pokud hledáte firmu, jež se stavbou domů ze dřeva zabývá, dřevostavby zabezpečí woodmarket.eu. Je totiž dobré se z počátku poohlédnout po více firmách, než si vyberete tu, která vám domeček postaví. Na zmíněné webové adrese najdete řadu firem, které vám mohou s dřevostavbou pomoci.

Výhody a nevýhody dřevostaveb

Dřevostavby se staví způsobem, který je oproti klasickému zděnému řešení rychlejší. Prvky, které se ke stavbě a montáži vyrábí jsou již určeny přímo pro tyto účely a tudíž se nemusí dále opracovávat, upravovat apod. To také výstavbu urychlí. Montované dřevostavby lze postavit za 3 až 5 měsíců. Ve velice krátké době tedy můžete mít vlastní bydlení. Dřevostavby jsou šetrné vůči životnímu prostředí a to během celého svého životního cyklu. Dřevo je obnovitelný materiál a dá se recyklovat. Nesmíme opomenout ani designovou stránku. Dřevostavby jsou do určitých lokalit jako stvořené. Pokud se zaměříme na nevýhody, dřevostavby vyžadují nutnost kvalitního projektování. Projekty rodinných domů zabezpečí erlis.sk, společnost, která působí na Slovensku, ale i v České republice lze oslovit mnoho kvalitních projektantů. Je potřeba myslet také na to, že dřevo je přírodní materiál, který neustále pracuje, je potřeba je po nějakém čase ošetřit a dům ze dřeva má menší životnost, než ten zděný. Ale, ač to zní trochu krutě, s životností dřevostavby si za vašeho života nemusíte vůbec lámat hlavu.

Dřevostavby jsou využívány nejen pro rodinné domy, ale také pro bytové domy, elegantní bugalovy, školské, sportovní a administrační budovy. Své místo si našly i jako stavby pro průmysl a výrobu. Dřevostavby se nedoporučuje stavět svépomocí, a to z toho důvodu, aby byly zachovány veškeré kvality, které má takový dům mít.