Součástí mnoha rodinných domů je garáž pro alespoň jeden automobil. Stejně tak jsou samozřejmostí každé garáže garážová vrata. Fungují zejména jako ochrana majetku uvnitř garáže, ale poskytují také potřebný komfort při vjezdu a výjezdu z garáže. Rovněž jsou designovým prvkem každého objektu. Na našem trhu existuje několik typů garážových vrat a při jejich výběru je potřeba si ujasnit, jaké jsou vaše požadavky i nároky s ohledem na technické možnosti jednotlivých vrat.

Podle čeho vybírat?

Garážová vrata byste měli vybírat nejen podle vzhledu a způsobu otevírání. Mezi sebou se odlišné typy garážových vrat liší také technickými vlastnosti, jako je odolnost proti povětrnostním podmínkám, nárokům na prostor, těsněním, se kterým souvisí zejména úspornost. Rozhodujícím faktorem při výběru je určitě pro mnohé z vás i cena.

Cena garážových vrat

Co si budeme nalhávat, ať už vybíráme cokoli, řada z nás se orientuje podle ceny nebo si stanoví určitý finanční strop a pořídí danou věc v rámci tohoto rozpočtu. Finanční rozpočet je tedy jedním z klíčových kritérií při výběru. Počítejte s tím, že se můžete setkat s velmi levnými garážovými vraty, u nich si však dávejte pozor na kvalitu. Nižší cena může být stanovena na úkor spolehlivosti, bezproblémového chodu, těsnosti, nekvalitního materiálu použitého při výrobě apod. Na velice dobrý poměr ceny a kvality však v našich končinách rozhodně narazíte, třeba u společnosti Lomax. Pokud navíc budete plánovat nákup vrat s předstihem, můžete tak často využít akce a slevy, které přichází zejména v zimě. Kvalitu garážových vrat poznáte podle certifikátů a podle dodržování českých norem.

Způsob otevírání vrat

Hlavní rozdíl mezi jednotlivými typy garážových vrat je tvořen zvláště způsobem otevírání. Garážová vrata mohou být výklopná, rolovací, sekční, posuvná, dvoukřídlá apod. Způsob otevírání vrat je taktéž důležitým prvkem při výběru vrat, protože ne všechny způsoby jsou vhodné do všech otvorů garáží. Je nutné zohlednit, zda vaše garáž stojí samostatně nebo je součástí vašeho domu, z důvodu izolace. Také je podstatné to, na co budete garáž využívat, zda pouze pro parkování automobilu nebo také k uskladnění různých věcí atd. Univerzálním a dobrým řešením pro vás mohou být sekční garážová vrata, která nejlépe izolují a nezabírají téměř žádné místo v garáži.

Dodavatel garážových vrat

Na našem trhu existuje několik výrobců a dodavatelů garážových vrat. Největším výrobcem garážových vrat, předokenních rolet, plotů a bran v ČR je společnost Lomax. Nabízí rolovací vrata, sekční garážová vrata, posuvná vrata a průmyslová vrata. Garážová vrata Lomax jsou jedničkou na českém trhu. Jsou velice kvalitní, což dokazují získané certifikáty kvality, vyznačují se dlouhou životností, bezpečností a pevností. Třeba panely, ze kterých se vyrábí sekční garážová vrata si společnost Lomax začala vyrábět jako první sama, čímž se posunula hranice kvality více nahoru, přičemž náklady výroby vrat jsou nižší, neboť si panely nemusí společnost nakupovat od jiného dodavatele. Samozřejmě některé komponenty Lomax odebírá, avšak pouze od renomovaných firem splňujících normy a legislativu EU.

Ukázka sekčních garážových vrat od Lomax:

Rady na závěr:

Pokud máte malou garáž, postačí vám rolovací vrata, která nejsou náročná na prostor. Jestliže chcete garáž využívat i k jiným účelům, než-li k parkování automobilu, zvolte sekční garážová vrata s výsuvem ke stropu. Obecně jsou velice dobrým řešením právě sekční garážová vrata, ať už máte jakoukoli garáž, neboť mají dobré izolační vlastnosti, vysokou míru zabezpečení a jsou univerzální. Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena při porovnání s některými jinými typy vrat, nicméně sekční vrata jsou o to více kvalitní a mají lepší technické vlastnosti.