Kámen je již po staletí tradičním stavebním materiálem. V současné době je kámen stále hojně využíván a nachází uplatnění nejen v exteriérech, tak v interiérech. Pokud vás nebaví umělé materiály, kterých je všude plno a rádi byste ve vašem bytě navodili příjemnou atmosféru a souznění s přírodou, pak vyzkoušejte kamenné obklady. V obydlí nahradí okoukané klasické stěny s výmalbou a vnesou do místnosti přirozenost a originální prvek.

Přírodní kámen je trendy

Kamenný obklad v interiéru je efektivním a vysoce moderním řešením. Jeho obliba stoupá, protože trendy se vrací k materiálům pocházejících z přírody, případně k takovým, které dokáží přírodní barvy, dekory, motivy skvěle napodobit. I kamenné obklady mohou být přírodní či umělé, samozřejmě v případě obkladů z pravého přírodního kamene dosáhnete dokonalého přírodního stylu. Kamenné obklady se hodí do každého interiéru. Můžete si jimi obložit stěnu, krb, sloup, zvolit jako obklad v kuchyni, koupelně či na chodbách. Uplatnění je široké a meze se fantazii nekladou.

kamenný obklad v jídelně
kamenný obklad v obývacím pokoji

Vnitřní kamenné obklady jsou přirozené

Díky struktuře jsou jednotlivé obklady různé. Liší se zabarvením, žilkováním, rozmístěním i viditelností krystalek, což je na těchto obkladech velice atraktivní. Obložení nebude nikdy působit jednolitých dojmem, ale je velmi přirozené, nikoli až sterilní, jak je tomu v případě použití jiných materiálů. To je rovněž dalším důvodem, proč jsou kamenné obklady tolik oblíbené a považují se za aktuální trend. Jsou to jedinečné dekorace na stěnu, které se nikdy se neokoukají.

Ukázka různé struktury a škály barev:

Obklad RUSTY (zdroj: simplehome.cz)
Obklad IVORY (zdroj: simplehome.cz)
Obklad GREY (zdroj: simplehome.cz)

Výhody kamenných obkladů

Jako každý materiál mají samozřejmé i kamenné obklady své výhody a nevýhody. Záleží zejména na vlastnostech. O mnohých z nich jsme se zmínili již výše. Za velkou přednost kamenného obkladu lze považovat jeho odolnost. Určitě je na místě vyzdvihnout i barevnou stálost, barvy časem neblednou a ani na ně nepůsobí použití různých saponátů v případě, kdy byste obklady chtěli sem tam umýt. Ženy uvítají snadnou údržbu kamene. Stačí ho jen obyčejně otřít navlhčeným hadrem. Přírodní kámen je téměř nezničitelný, nehořlavý a vyznačuje se dlouhou životností.

Nevýhody kamenných obkladů

Jelikož je přírodní kámen těžším materiálem, při montáži je potřeba myslet na to, že je nutné zajistit kvalitní podkladovou plochu. V porovnání s umělým kamenným obkladem je ten přírodní o něco dražší, ale tak tomu u přírodních materiálů obecně chodí.

Kamenné obklady jsou originální alternativou keramiky. Pokud chcete dodat vašemu bydlení šmrnc, který bude působit přirozeně a nenásilně, pak vám můžeme kamenné obklady doporučit jako ideální vylepšení interiéru.