Mezi nejčastější kulinářské způsoby úpravy jídel u nás jednoznačně patří rychlá příprava pokrmů na pánvi. A to nejen u nás, ale v podstatě na celém světě. Na pánvi se dá připravit nepřeberná škála různých pokrmů, od těch zdravých, dietních, až po velmi tučné. Je jen na vás, jaká jídla upřednostníte, nicméně, pokud se snažíte alespoň trochu dodržovat zdravý životná styl a chcete se naučit připravovat jídla na pánvi zdravě, pak vám poradíme, jak na to.

Základem je správný výběr pánve

Abyste mohli na pánvi připravovat zdravé pokrmy, je důležité si pořídit kvalitní pánev. Je lepší mít jednu kvalitní pánev, než třeba 5 takových, na kterých se jídla připalují a vydrží vám jednu sezónu. Klidně i jednu pánev můžete využít k přípravě různorodých pokrmů, ať už k restování masa, zeleniny, ale také třeba na pečení omelet, palačinek apod. Existují pánve, na kterých lze smažit, dusit, restovat, grilovat i flambovat. Zároveň jsou však k dostání pánve, které jsou speciálně určeny na daný způsob přípravy, např. grilovací pánev na grilování, palačinkové/lívancové pánve na palačinky a lívance, pánve na ryby apod. Není tedy špatné zajistit si do domácnosti i tyto typy pánví.

Rady pro výběr pánve:

  1. Pánev vybírejte podle toho, jaký máte sporák, zda plynový, elektrický, halogenový, sklokeramický či indukční.
  2. Pokud chcete vařit zdravě, musíte minimalizovat množství špatného nasyceného tuku. Sáhněte tedy po pánvi s nepřilnavým povrchem. Tou může být kupříkladu keramická pánev, titanová pánev, platinová pánev, teflonová pánev.
  3. Dobré je vybírat mezi pánvemi, které mají zvýšený okraj. Na těch se teplo rozprostírá rovnoměrně, déle se zde drží, což vám zajistí energetickou úsporu.
  4. Povrch pánve by měl být odolný, aby nedošlo k poškrábání.
  5. Stejně tak by měl být povrch kvalitní, by se pokrmy nepřipalovaly a nedocházelo k uvolňování škodlivých látek.

Jak smažit zdravě?

Všeobecně platí, že pokud chcete vařit zdravě, musíme použít minimum tuků. Obecně platí, že v jídelníčku by neměly tuky přesáhnout 30 % energetického příjmu dne. Zdravější jsou polynenasycené tuky, kam se řadí třeba omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Ty se skrývají v panenských rostlinných olejích, ořeších, semínkách, rybách apod. Jestliže budete smažit, rozhodně nepoužívejte máslo nebo panenský rostlinný olej, neboť se snadno připálí. Vhodnější je řepkový, slunečnicový nebo olivový. I tak ale použijte co nejmenší množství oleje, stačí jím jen pánev potřít. Mnoho pokrmů se dá připravit i bez tuku, protože na některých pánvích to lze. Již jsme zmínili titanovou, keramickou či třeba teflonovou pánev. Některé pokrmy však ani nemusíte na pánvi dlouze smažit, když využijete troubu. K tomu se vám mohou hodit např. zapékací misky. V případě řízků je můžete na pánvi zprudka osmahnout na minimu oleje, vložit do zapékací mísy a nechat dojít v troubě.

Další tipy na závěr:

Další rady a názory, jak smažit zdravě najdete v této diskuzi, kde se se svými tipy dělí zkušené hospodyňky. Jejich triky a tipy můžete vyzkoušet i vy.

Zdroj fotografií: eshop.tescoma.cz