V posledních letech lze spatřovat trend, kdy se při stavbě rodinných domů a jejich interiérů stále více upřednostňují přírodní materiály. Ve snaze co nejvíce se přiblížit přírodě a nezatěžovat životní prostředí se volí hlavně dřevo. Jedná se ale nejen o klasické formy, například v podobě masivního dřeva, ale také o moderní materiály, mezi něž lze zařadit OSB desky.

Co jsou OSB desky a jak se vyrábějí?

Co jsou to OSB desky? Jedná se o stavební materiály, které se vyrábějí lisování dřevních třísek. Ty jsou po slisování spojeny kvalitní pryskyřicí. Každá OSB deska má tři nebo čtyři vrstvy. Díky tomuto způsobu výroby se OSB desky pyšní mimo jiné tím, že jsou velmi pevné a odolné vůči poškození. Lze je tak využívat nejen v interiérech, a to kupříkladu při realizaci stropních podhledů, ale také v exteriérech domů, kdy se hodí jako alternativní způsob opláštění.

Hlavní přednosti OSB desek

K opláštění budov je využití OSB desek vhodné nejen z důvodu jejich vysoké pevnosti, ale také proto, že jsou voděodolné. Ideální je, pokud se při venkovním použití OSB desky nalakují, aby se ještě zvýšila jejich odolnost vůči vodě a vlhkosti.

Obecně vzato jsou víceúčelové OSB desky mimořádně praktickým materiálem, který lze využít v domácnosti k mnoha účelům. Poslouží nejen při stavbě domu, ale také při drobných úpravách v jednotlivých místnostech. Lze je pořídit v mnoha velikostech.

Výhodou také je, že se dají snadno opracovávat. Nevadí jim ani vrtání či řezání. Pokud postupujete při těchto úkonech dostatečně zodpovědně a citlivě, pak se vám OSB desky rozhodně navrtáním či nařezáním nijak nepoškodí.

Potěší i z estetického hlediska

Co lze k OSB deskám říci závěrem? Jedná se o praktický, ale i estetický druh materiálu. OSB desky působí kompaktním dojmem, nemají žádné nerovnosti, logicky ani žádné suky. Pokud se chystáte na výstavbu domu, případně rekonstruujete jeho interiéry či exteriér, pak lze OSB desky vřele doporučit.