Vaření v kuchyni je jistě oblíbenou činností mnoha z vás. Aby však probíhalo v poklidu a bez zbytečného stresu, je vhodné už při zařizování kuchyně na míru myslet na to, jak bude koncipován prostor kuchyňské linky. Ergonomie hraje v kuchyni velmi důležitou roli. Je nutné si uvědomit, že vaření jde o poznání hůře ve chvíli, kdy neustále musíte přebíhávat z jednoho místa na druhé.

Jaké zóny nesměji v kuchyni chybět?

Obecně se dá říci, že každá kuchyně se rozděluje na několik zón. Jedná se o zóny, které jsou určeny pro přípravu pokrmů a příslušných ingrediencí, dále pak pro ukládání zásob (pečiva atp.), prostor k mytí a osychání nádobí a samozřejmě jako středobod také zóna pro pečení a vaření, kterou vyplňuje sporák a další spotřebiče.

Co ovlivňuje rozmístění kuchyňských zón?

Při realizaci kuchyně je tyto zóny nutné umístit tak, aby na sebe jednotlivé práce v místnosti plynule navazovaly. Záleží přitom na samotném vzhledu kuchyně a především tvaru kuchyňské linky. Jiné uspořádání zmíněných zón je ve chvíli, kdy mají kuchyňské linky tvar písmene U, odlišné pak v momentě, kdy máte linku například do tvaru písmene L.

Ukázka kuchyní ve tvaru L:

Ukázka kuchyní ve tvaru U:

Kuchyně od Stylishrooms

V případě, že si při zařizování kuchyně na míru nevíte rady a přitom chcete prostor vytvořit tak, aby byl maximálně funkční a ergonomický, doporučujeme se poradit s odborníky. Ti pak zároveň mohou celou realizaci kuchyně na míru přímo provést. Tyto služby, včetně výroby nábytku na míru, nabízí společnost Stylishrooms. Kromě jiného instaluje také kuchyňské dřezy, vestavěné skříně, zkrátka vše, co je v kuchyni zapotřebí. Dbá přitom právě na správnou ergonomii, o čemž se přesvědčíte už při vytvoření 3D grafického návrhu, který je mimochodem zcela zdarma, stejně jako vytvoření cenové kalkulace. Návrh zohledňuje veškeré detaily, třeba i to, jaká kuchyňská madla budou při výrobě nábytku použita.

Zdroj fotografií: Stylishrooms