Potřebujete si koupit novou pračku, protože nejste spokojení s kvalitou vypraného prádla? Domníváte se, že vaše pračka už vám není schopna vyprat prádlo podle vašich představ? Za výsledek nemusí být vždy zodpovědná pouze pračka, ale i vy, co pračku ovládáte. Je možné, že jste nastavili nesprávný prací cyklus nebo jste špatně roztřídili prádlo. Vliv na vyprané prádlo má i prací přípravek, jak kvalita, tak množství. Nicméně, pakliže vše děláte tak, jak se má, ale vaše prádlo by mělo vypadat jinak, jistě je na místě pračku vyměnit. Přece jen modernější modely praček tuto činnost zvládnou lépe.

Jaké máte požadavky?

Trh nabízí nepřeberné množství různých praček a rozhodně není jednoduché zorientovat se v nabídce a vybrat tu správnou, která bude odpovídat vašim potřebám. Možná si ani sami vlastně neuvědomujete, jakou chcete. Obvykle si novou pračku vybíráme podle toho, na co jsme již byli zvyklí. Ženy často po osamostatnění volí takovou pračku, jakou měla její matka. Třeba se i vy budete rozhodovat podle dosavadních zkušeností, pocitů a zvyku. Přesto jsme pro vás připravili pár rad, které by vám mohly při nákupu nové pračky pomoci.

Je lepší zvolit pračku s horním nebo předním plněním?

Výběr pračky může být ovlivněn prostorem, který na pračku máte. Pokud máte prostoru málo, tak je tomu obvykle v panelákových bytech, pak je pro vás lepší variantou pračka s horním plněním. Je k dostání v rozměrech 40×60. Pračku s těmito rozměry je sice možné pořídit i s plněním zepředu, nicméně i tak může být komplikované pračku umístit do míst, kde bude možné bez problémů otevírat dvířka. V tomto směru je pračka s horním plněním výhodnější. Jestliže se vás tento problém netýká a místa máte dostatek, zvolte raději pračku předem plněnou. Ženy ocení snadnější vytahování prádla z pračky, zejména pokud perete prádlo větších rozměrů. Pokud nasákne vodou, je mnohem těžší a vytahování směrem nahoru složitější. U pračky, která má dvířka vepředu, se tolik nenadřete. Tyto pračky navíc zvládnou vyprat více prádla, až 10 kg, a i tento fakt hraje pro početnější rodinu velkou roli.

Úspora elektrické energie i vody

Při výběru pračky je důležitý nejen typ, ale i energetická úspornost. Prioritní je při samotném praní úspora elektřiny i vody. Pračky jsou v tomto směru rozděleny do několika energetických tříd, a to podle množství spotřebované vody, podle otáček i odstřeďování. Čím vyšší kvalita, tím je pračka označena nižším písmenem.V dnešní době již většina praček spadá do energetické třídy A a často jsou ještě doplněny jiným znaky, např. A+, A++ apod. Kupříkladu ne jedna pračka na datart.cz nese to nejúspornější označení, takže dnes opravdu není problém vybrat pračku, která bude energie a zároveň i vaše finance šetřit. Spotřebu můžete ovlivnit i vy sami, tím že bude prát šetrněji. Už není pravidlem, že lepší výsledek praní zajistí vyšší teploty. Snížením teploty z 90 °C na 60 °C v případě ručníků a osušek, lze ušetřit až 1/4 energie. Díky pracím práškům s účinností při nižších teplotách lze běžně prát na teplotu okolo 40°C. Nižší teploty jednak šetří energií, ale navíc zachovají i barevnost vašeho prádla.

Různé funkce praček

Dnešní pračky nabízí různé funkce, třeba časové posunutí a odložení praní, programy, které vám pomohou ulehčit žehlení, takové, co umožní používat méně vody apod. Některé moderní pračky disponují šestým smyslem, který dokáže rozpoznat množství prádla pouze pomocí speciálních senzorů. Taková pračka si sama nastaví zcela automaticky vhodný program. Nebojte se zeptat prodejce, jaké funkce obsahuje pračka, která by pro vás připadala v úvahu. Jestliže si již pračku zakoupíte, vždy je dobré před prvním použitím přečíst návod na použití, ve kterém se s veškerými funkcemi seznámíte a naučíte se pračku správně ovládat.