byt2Nové a vlastní bydlení je pro mnohé splněným snem. Pokud pomineme finanční náročnost, velice příjemné je pak samotné zařizování a vybavování nového domova. Jenže i tyto, na jednu stranu „hezké starosti“, se mohou stát noční můrou, pokud nevíte, jak na to. Každý z nás nemá takovou představivost a neorientuje se v tom, co by mohlo být pro vaše bydlení ideální. Rady a inspiraci lze čerpat kupříkladu z internetu, proto jsme se i my rozhodli připravit 5 rad, které vám mohou při zařizování vašeho domova pomoci.

1. Držte se jednoho stylu

Jakmile budete své bydlení zařizovat, je třeba se rozhodnout, v jakém stylu se interiér ponese. Váš domov můžete zařídit kupříkladu v elegantním, moderním, romantickém, venkovském, rustikálním, barevném, skandinávském, puristickém, koloniálním, provensálském, avantgardním, orientálním, futuristickém či v jiném stylu. Je vhodné si pro všechny místnosti vybrat jeden, jedině tak bude interiér působit celistvě, jednotně a útulně. Bydlení si můžete zařídit libovolným stylem, avšak určitě se lépe zařizuje vlastní byt, doporučujeme navštívit útulné moderní byty, které jsou na prodej od Pubec.cz, protože jedině ve vlastním bytě se můžete dostatečně realizovat. V případě pronájmu už tolik možností nemáte.

Skandinávské pojetí interiéru je i u nás velmi oblíbené
Skandinávské pojetí interiéru je i u nás velmi oblíbené

2. Barvami změníte prostor

Velkou a podstatnou roli v každém interiéru hrají barvy. Můžete s nimi doslova kouzlit, protože jimi lze opticky zvětšit či zmenšit prostor, zvýraznit, utlumit apod. Jistě moc dobře znáte studené a teplé odstíny. Chladnými je možné danou místnost opticky zvětšit a prosvětlit, proto se hodí zejména do malých prostor. Tyto barvy také uklidňují a podporují soustředění. Teplé odstíny jsou více hravé, energičtější, ale dokážou být také rozptylující až agresivní. Jestliže dáváte přednost těmto barvám, volte na větší plochy spíše jemnější odstíny. Tmavé barvy se hodí zase hodí pro zvýraznění určitého prvku. Skvělým trikem je i použití tzv. analogických, tedy podobných barev. Jestliže zvolíte na základ pokoje dva nebo tři podobné odstíny, vytvoříte prostorný a jednotný dojem. Často se i vyplatí pracovat s kontrastními barvami. Ač na první pohled barvy, které spolu nemají nic společného, mohou spolu velice dobře ladit. Je však potřeba nalézt vhodnou kombinaci. Vezměte si třeba pastelky, namalujte si barvy vedle sebe a hledejte, které odstíny by mohly ozvláštnit váš byt. Pokud hovoříme o použití barev, rozhodně nemáte na mysli pouze výmalbu, ale i nábytek, jiné prvky v bytě, dekorace apod.

bfdbfnfgbfg
Kombinace světlých i výrazných barev – na stěny byla použita bílá a světlé zelená, což prostor zvětší. Nábytek v černé barvě působí dominantně a vhodně jej doplňuje křeslo ve výrazné oranžové barvě. Doplňky jsou zvoleny stylově v oranžových a zelených v odstínech.

3. Nábytek pořizujte postupně

Bez nábytku se neobejde žádný příbytek. Funkčnost i vzhled každého pokoje nejvíce ovlivňuje právě výběr nábytku. Před jeho nákupem si rozplánujte klidové a komunikační zóny v bytě. Zejména tam, kde se budete pohybovat nejvíce, by nemělo nic překážet. Pokud nemáte jasnou představu o tom, v jakém stylu a jaký nábytek chcete a kam jej umístíte, doporučujeme nejprve pořídit základní kusy, jako je jídelní stůl, židle, sedací souprava, postel atd. Můžete vyčkat, až se zabydlíte a poznáte užíváním, jaký nábytek ještě potřebujete. Takto můžete interiér postupně doladit do detailů.

4. Interiér dotvořte dekoracemi

Možná si ani neuvědomujete, jak jsou pro každý interiér důležité dekorace a bytové doplňky. Dokáží totiž každý strohý a holý byt zútulnit. Třeba výběr textilií, jako jsou závěsy, záclony, žaluzie, polštářky apod. umí s prostorem divy. Pořiďte si takové dekorace, které se vám líbí, ať už to jsou svíčky, vázičky, misky, sošky, obrazy, cokoli dle vkusu. Nezapomínejte také na pokojové hrnkové květiny, které vnesou do bytu život. U dekorací si však dejte pozor na to, aby jimi nebyl byt přeplácaný. Nejen, že to nevypadá pěkně, ale není to také praktické z pohledu úklidu. Na všem se totiž usazuje prach a o to více strávíte čas úklidem.

5. Domov musí mít ducha

Každé nové bydlení si můžeme zařídit velmi stylově, myslete však na to, že si zařizujete svůj domov. Vy v něm budete bydlet a vy se v něm musíte cítit příjemně. Není nutné, abyste doma měli poslední novinky a nejtrendovější nábytek, čisté až přehnaně sterilní prostředí. Důležitá je atmosféra, která z bytu číší. Musí působit pozitivně a útulně. Vdechněte do vašeho bytu i kus vás, vaší osobnosti a jedinečnosti.

Zdroj fotografií: www.pubec.cz