dum01Ať už se nám to líbí nebo ne, od nového roku nám zdražilo mnoho věcí, včetně potravin nebo třeba jízdného. A proto někteří z vás, kteří do tohoto roku plánovali výstavbu svého vlastního rodinného domu, to nevidí už moc růžově. Nic však není ztraceno! Stále ještě existuje naděje pro ty, kteří rádi hledají alternativy. Pod tímto termínem si však nemusíte představovat pouze „tu horší variantu“; ba přesně naopak.

Proč se rozhodnout pro nízkoenergetický dům?

Vezměte si například otázku takových nízkoenergetických domů. Jen málokdo vlastně ví, co si opravdu pod tímto pojmem představit. Co to umí? Kolik to stojí? A jak vlastně nízkoenergetický dům vypadá? Prakticky nijak zvláštně. Jedná se prakticky pouze o menší, povětšinou jednopodlažní moderní domeček, který nejen, že vám v průběhu bydlení šetří energii a tím i peníze, ale i jeho počáteční investice není tak závratná, jak byste u domu takového kalibru mohli očekávat.

Uvědomte si, co vlastně chcete

V dnešním světě je doslova radost se dozvědět o takové možnosti. Pokud jste si však vysnili, že byste nejraději bydleli v „regulérním“ domě, nemusíte se obávat. Některé firmy nabízejí kromě klasických dřevostaveb i montované dřevostavby, které snoubí ty nejlepší prvky z obyčejných dřevostaveb a běžných zděných domů. Vaše volba záleží jen na vašich preferencích, nicméně ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, můžete si být jisti, že se bude jednat o nízkoenergetickou, nízkonákladovou a ekologickou budovu. S pocitem, že děláte něco jak pro svoje okolí, tak pro svoji peněženku, a navíc můžete bydlet s lidmi, na kterých vám záleží v soukromí pod jednou společnou střechou, se přeci jen žije o něco lépe. Více informací zhlédněte například na www.stavex.cz/rodinne-domy/nizkoenergeticky/.

Ukázka nízkoenergetických rodinných domů:

a3b

a05d1b

a05d5b

Jaké jsou výhody dřevostaveb?

U nízkoenergetických domů typu dřevostaveb je však kromě nízkých nákladů ještě jedna velká výhoda – a to rychlost jejího postavení. Nemusíte na to čekat roky, stačí několik málo měsíců a už se můžete stěhovat do vlastního. Samozřejmě je zde ještě jeden důležitý faktor, a to firma, které zakázku zadáte. V České republice nejsou nízkoenergetické domy tak slavné jako v zahraničí, nicméně firem, které se tímto zabývají, roste jako hub po dešti. Vyberte tu, která vypadá solidně! Která má klientelu, reference a tradici.

Zdroj fotografií: STAVEX