nemovitost_detail_galerie_big_tmb_133Jste mladý pár, který touží mít své první společné bydlení a chcete se už konečně osamostatnit? Jste rodina s dětmi žijící v malém bytě, který je vám těsný a rádi byste bydleli ve větším? Patříte mezi starší generaci hledající klidnější lokalitu, kde byste mohli strávit své stáří? Anebo se prostě potřebujete přestěhovat za prací? Bez ohledu na to, do jaké skupiny spadáte, každý z vás má jistě určité představy o tom, jak by měl váš nový domov vypadat. A najít ten optimální není rozhodně snadné. Pojďte se spolu s námi podívat na to, podle jakých kritérií vlastně hledat a na co se zaměřit.

Jakou vybrat lokalitu?

Velice důležité je vybrat tu správnou lokalitu. Bydlíte-li nyní v určité lokalitě, kde vám nyní nechybí téměř nic, bude hledání té nové o to složitější. Jen stěží totiž slevujeme ze svých nároků a dříve či později si to začnete uvědomovat. Obecně hraje velkou roli občanská vybavenost, dopravní dostupnost, čistota okolí, bezpečnost, sportovní a kulturní vyžití, přírodní krásy a další. Olomouc je v tomto směru velice vyspělý, takže by neměl být problém nalézt tu část města, jež vše splňuje. Nicméně, abyste se v novém místě cítili dobře, sepište si, co je pro vás prioritou a co by mělo v dané části být, protože každý z nás má představy jiné. Podle nich pak vybírejte tu správnou lokalitu odpovídající vašim potřebám a zajímejte se o nemovitosti na prodej v Olomouci přímo ve vytipovaných oblastech. Rozhodně si uděláte nejlepší obrázek, pokud si je i osobně projedete.

Zvolit pronájem nebo koupi?

Máte-li jasno o lokalitě, na řadu přichází rozhodnutí, zda se poohlížet pro pronájmech nemovitostí nebo po těch, co jsou na prodej. Jestliže jste mladý pár, pak pro vás může být optimální právě pronájem. Vyzkoušíte si tak, jak se vám společně žijte, aniž byste museli v prvopočátku podstupovat nákladné investiční kroky. V pokročilejším věku a s dětmi přichází často potřeby po vlastním bydlení. V tomto směru jste značně ovlivněni financemi. Je více než jasné, že koupě nemovitosti představuje vysokou investici. Pakliže ale nemáte vlastní prostředky, řešení nabízí hypotéka. Porovnáte-li její měsíční splátky s nájemným, pak zjistíte, že se částky až tak neliší, takže i možnost koupě vlastního bydlení nemusí tolik zatížit váš rodinný rozpočet.

Do bytu nebo do domu?

Odpověď na otázku, zda jít do bytu nebo do domu, není tak jednoznačná. Každá varianta má své pro i proti a vždy záleží na individuálních preferencích. Úzce souvisí také s výběrem dané lokality, stejně tak s vašim věkem. Nové rodinné domy v Olomouci a okolí se nachází spíše na okrajích, případně v příměstských částech. Byt lze najít přímo v centru, kde zkrátka pro rodinné domy místo není. Na tuto stránku lze pohlížet i z praktických důvodů. Je jasné, že s domem je mnohem více práce, než s bytem. Vyžaduje větší úklid a údržbu. V domě máte zase mnohem více soukromí a poskytne vám rovněž více místa, případně i zahrádku, kterou u bytu s velkou pravděpodobností mít nebudete. Vše je tedy potřeba zvážit.

nemovitost_detail_galerie_big_tmb_836
Těšíte se do nového domu? Nebo dáte přednost raději bytu?

Jak najít nové bydlení?

Jakmile si utřídíte veškeré informace a ujasníte si, co od nového bydlení požadujete, můžete se pustit do hledání. V tomto směru vám může velice pomoci realitní kancelář. Na Olomouc a okolí se zaměřuje kupříkladu Musil Reality, jež se zabývá prodejem, správou a financováním realit již od roku 2003. Kompletní nabídku realit na prodej či pronájem v Olomouci můžete shlédnout na stránkách www.musilreality.cz. Pokud vás některý byt či dům zaujme, neváhejte si domluvit osobní prohlídku.