úvodní fotoÚtulný a uklizený byt je základ spokojeného bydlení. Zvláště v kuchyni a koupelně je čistota nezbytný předpoklad pro zdravý život. I když jsou dnes přípravky na úklid mnohem účinnější a bezpečnější než dřív, je při jejich používání výhodné dodržovat základní pravidla. Informace na etiketě čisticích pomocníků vám totiž pomohou nejen k efektivnějšímu úklidu, ale vyvarujete se i zdravotním patáliím a zbytečným poškozením bytového interiéru.

Čtení návodu zabere jen minutu a zabrání nebezpečným chybám

Každý čisticí prostředek by měl být podle zákonů patřičně označen. Popis týkající se složení a použití čistidel má rozsah jednoho až dvou odstavců, přičemž nejdůležitější je návod a bezpečnostní pokyny. Přečtení těchto informací zabere zhruba minutu, která vás může uchránit od zbytečných omylů a nebezpečných chyb. „Označování úklidových prostředků se řídí zákony, které definují, jak mají výrobci spotřebitele informovat. Informace mají podobu speciálních bezpečnostních vět a symbolů. Ty jsou napsané tak, aby byly krátké a srozumitelné,“ vysvětluje Marta Matyášová ze společnosti Tatrachema.

H-věty a P-věty nejsou věda, poradí s použitím i skladováním

Na etiketě nejčastěji naleznete takzvané P-věty a H-věty. P-věty se týkají instrukcí ohledně uchovávání a manipulace s prostředkem. Informují o tom, v jakých podmínkách výrobek skladovat, jak s ním manipulovat, nebo jak se chovat při potřísnění pokožky. H-věty naopak stručně představují základní vlastnosti látek, jako je hořlavost a toxicita. Z několika málo vět se dozvíte, zda můžete výrobek skladovat na slunci či zda je potřeba při jeho použití obléknout ochranné rukavice. Kromě bezpečnostních vět naleznete na obalu i tipy na dokonalejší úklid. Například špinavé spáry je před nanesením některých přípravků potřeba navlhčit, leštidla je zase nutné vtírat zásadně na sucho.

Čistota je půl zdraví, pokud čtete návody a používáte ochranné prostředky

K nejdůležitějším pokynům patří informace o jejich bezpečném použití. Většinou se jedná o instrukce k použití rukavic, větrání a teplotám, ve kterých je bezpečné výrobek používat. Nechybí ani tipy pro případ drobných nehod. „Například přípravky na rez a vodní kámen řady Fixinela obsahují kyselinu citronovou. Po jejich použití je doporučeno umytí rukou vodou a mýdlem. Mýdlo totiž dokonale odstraní a zneutralizuje zbytky čistidla na pokožce,“ vysvětluje Marta Matyášová. K použití některých čisticích prostředků je také vhodné si nasadit ochranné brýle. Tento pokyn naleznete u přípravků na čistění odpadů. Ty obsahují hydroxid sodný, který může v odpadu mírně probublávat. Podle odborníků pomáhá přečtení bezpečnostních vět nejen tím, že upozorní na ochranné prvky, ale má i psychologickou funkci. Při čtení si totiž lidé uvědomí, že s čistidly je třeba nakládat rozumně a při jejich použití jsou pak opatrnější.

bfdbfdb
Použitím rukavic při manipulaci s čistícími prostředky nikdy nic nezkazíte a chráníte tak své ruce.

Čistidla nemíchejte a hlídejte datum spotřeby

Kromě pokynů byste na etiketě měli čas od času zkontrolovat i doporučené datum spotřeby. To označuje termín, do kdy je výrobek bezpečný a hlavně účinný. Do uvedeného data totiž výrobce garantuje, že výrobek si zachová vlastnosti jako je čisticí efekt, konzistenci a nezávadnost. I když je v Česku pravidlem, že se gruntuje vše najednou, na každý typ uklízení je doporučeno používat jen jeden speciální prostředek. Docílíte tak čistoty a ochráníte čištěnou plochu. Vyvarovat byste se měli i míchání více prostředků. Hrozí totiž nejen poškození citlivých materiálů, ale také nepředvídatelné chemické reakce. Ty jsou žádoucí spíše ve školních laboratořích, než u vás doma. Etiketám se tak vyplatí věnovat pozornost, ušetří vám totiž čas i starosti.

Zdroj fotografií: Shutterstock