balcone o terrazza con sedia e tavoloPosezení na zahradě je velmi příjemnou záležitostí v jakémkoli ročním období. Zejména v létě je ovšem zapotřebí, aby dokázalo dát dostatečné množství stínu. U mnohých pergol anebo pouze lavic se stoly tomu tak není. Sezení na slunci je především v letním období nemyslitelné. Jednak je okolo maximálně horký vzduch a jednak je stůl s lavicemi tak rozpálen, že se na ně nedá ani posadit. Ideální je najít nějakou možnost efektivního zastínění daného místa. Výbornou volbou jsou zejména kvalitní moderní markýzy. Právě na jejich vlastnosti a výběr se soustředíme v následujících řádcích.

Typy markýz

Zvolit si lze hned dva základní typy markýz. Tím prvním jsou markýzy výsuvné. Jde v podstatě o klasickou nejlevnější podobu s kloubem a možností vysouvání na kliku nebo elektřinu. Na první pohled je lze na zdi spatřit. Dražší a také luxusnější jsou kazetové markýzy, jež se zasouvají přímo do pouzdra umístěného na zdi. Pokud se momentálně nepoužívají, není možné je spatřit a pouzdro může dokonale splynout s fasádou a okolím.

Swimming pool with large deck
klasická výsuvná markýza
SONY DSC
kazetová markýza

Látka i konstrukce

Důraz při výběru je vhodné klást hlavně na látku, jež je základem markýzy a také na konstrukci. Výbornou volbou je zejména markýzovina od firmy Recasenc, která se vyznačuje vysokou odolností, barevnou stálostí a v neposlední řadě zcela osobitým desénovým provedením. Klouby by měl být bytelný a přitom by mělo být možné jej jednoduše ohnout podle potřeby. Markýzy venkovní výsuvné musí jít vysunout jednoduše a rychle.

Vzhled a ovládání

Velmi důležitý je i vzhled. Například markýzy Praha mají ve své nabídce velké množství nejrůznějších vzorů a pestrých barev. Pohodlné je i jejich ovládání, které může být řešeno buď prostřednictvím kliky, nebo elektromotoru. Ten je velmi pohodlně obsluhován na dálku jednotlivými uživateli.

Publikováno v kategorii: Zahrada