Kaki Persimon Bouquet_kaki v bedynceVšichni máme nějaké své oblíbené recepty, které zpravidla vytahujeme ve chvíli, kdy má přijít návštěva. Vařili jsme je stokrát a víme, že je nepokazíme. Zkuste ale přijmout výzvu a uvařit něco, co jste ještě nikdy nepřipravovali. Pokud rádi vaříte, určitě si se vším poradíte. Pro inspiraci se podívejte na menu z kaki. Kaki Persimon Bouquet je sladké ovoce plné vitamínů, jehož sezóna trvá jen od podzimu do konce roku. Dá se z něj vykouzlit několikachodové menu, které vás v chladných dnech hezky zahřeje a dodá potřebné vitamíny, kterých je plné.

Kaki Persimon Bouquet obsahuje vysoký podíl vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Pomáhá navíc při stresu, nervozitě a únavě. Důvodů pro zařazení do jídelníčku je tedy hned několik. Zkuste si připravit lahodné pokrmy z Kaki i vy. Jistě si pochutnáte!

Polévka z kaki a dýně

Dynova polavka s kaki

Ingredience:
1 cibuli
1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
1 kg dýně
2 ks kaki Persimon Bouquet
olivový olej
čerstvou pažitku
čerstvou bazalku
sůl
mletý černý pepř
muškátový oříšek
zakysanou smetanu

Příprava:
Dýni si oloupejte, odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na větší kostky. Cibuli nakrájejte nadrobno a do zlatova osmahněte na olivovém oleji. Přidejte dýni, lehce orestujte a zalijte vývarem. Nechte 10 minut povařit, aby byla dýně poloměkká. Pak přidejte na kostičky nakrájené a oloupané kaki Persimon Bouquet a povařte dalších 10 minut, do úplného změknutí dýně. Polévku rozmixujte a dochuťte pepřem, solí, muškátovým oříškem a sladkou smetanou. Vše dejte zpět na mírný oheň a 2 minuty povařte. Polévku můžete podávat se lžičkou smetany a čerstvou pažitkou a bazalkou. Pokud máte rádi pálivé, do receptu můžete přidat i sušené chilli.

Bruschetta s kaki Persimon Bouquet a mozzarellou

Bruschetta s kaki

Ingredience:
plátky staršího chleba nebo ciabatty
olivový olej
kaki Persimon Bouquet
mozzarellu

Příprava:
Plátky ciabatty potřete olivovým olejem, pokladete na kostičky nakrájeným kaki Persimon a mozzarellou. Pečete 10-15 minut v předehřáté troubě na 190 – 200 stupňů, dokud se sýr nerozteče a ciabatta je nahnědlá a křupavá. Je to tak jednoduché a přesto vynikající.

Indická masala z jehněčího s chutney z kaki

Jehneci masala s kaki

Ingredience na chutney:
2 kg kaki Persimon Bouquet
3 lžic olivového oleje
2 červených cibulí
2 lžic nastrouhaného zázvoru
1 červené kapie
2 dcl ananasového džusu
1 dcl vinného octa
4 lžic hnědého cukru
1,5 lžičky garam masaly
špetky chilli
špetky soli
hrsti opražených nasekaných makadamových nebo jiných ořechů

Příprava:
Kaki Persimon Bouquet si oloupejte a nahrubo nakrájejte. Cibuli nakrájejte na malé kostičky a nechte ji na tuku zesklovatět. Přidejte zázvor a na malé kostičky nakrájenou kapii, restujte 2 minuty. Přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Zastříkněte octem a nechte ho odpařit. Nakonec vložte kaki a vařte další minutu. Zalijte džusem, přidejte koření a lehce osolte. Vařte asi 30 minut, dokud se tekutina neodpaří. Odstavte z ohně a smíchejte s ořechy.

Ingredience na masalu:
2 lžíce garam masaly
1,5 lžičky soli
600 g jehněčí kýty odblaněné a nakrájené na 2cm kostky
2 dcl bílého jogurtu
6 lžic oleje
1 velkou cibuli nakrájenou najemno
4 stroužky rozdrceného česneku
1 lžíci nastrouhaného zázvoru
špetku chilli
1 plechovku loupaných a nakrájených rajčat
2 dcl kokosového mléka
čerstvé mátové nebo koriandrové lístky

Příprava:
Maso dobře smíchejte s jednou lžící garam masaly a jednou lžičkou soli, tak aby byl každý kousek obalený kořením. Poté přimíchejte jogurt. Nechte alespoň 30 minut odležet v lednici. Můžete nechat odležet i přes noc. V tom případě ale maso osolte až těsně před restováním, aby přes noc nepouštělo šťávu. Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejte 4 lžíce oleje a zprudka orestujte marinované maso tak, aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjměte a dejte stranou. Na stejné pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, vložte cibuli, zbytek soli a restujte asi 10 minut do světle hnědé barvy. Uberte plamen a přidejte česnek a zázvor. Pozvolna restujte asi 1 minutu. Přidejte rajčata, posypte druhou lžící garam masaly a špetkou chilli. Zamíchejte a duste asi 10-15 minut. Přilijte kokosové mléko, nechte provařit a vložte orestované maso. Nechte 2 minuty podusit, vypněte oheň a nechte několik minut odpočinout. Ozdobte mátovou nebo koriandrovou natí. Podávejte s basmati rýží nebo s plackami chapati a samozřejmě nezapomeňte na chutney!

Kaki pusinky

Pusinky s kaki 1

Ingredience:
4 kaki Persimon Bouquet
4 lžíce rumu
4 bílky
3 lžíce cukru
mandle nasekané na tenké plátky

Příprava:
Kaki Persimon Bouquet omyjte a zbavte lístečků. Každé ovoce rozřízněte na osm dílků, ale nedořezávejte do konce. Kaki by mělo vytvořit rozevřený květ, který zakápnete rumem. Z bílků a cukru ušlehejte pěnu, kterou kaki ozdobíte. Dáte zapéci do rozpálené trouby přibližně na pět až sedm minut. Před podáváním ozdobte mandlemi.

Čaj z kaki

Peceny caj s kaki

Ingredience:
1 kg kaki Persimon Bouquet
1 kg dalšího ovoce, např. jablek, hrušek, pomerančů nebo ananasu
500-750 g krystalového cukru
koření podle chuti (skořice, hřebíček, badyán)
1-2 omyté citrony
rum

Příprava:
Očištěné ovoce odpeckujte a nakrájejte na drobné kousky. Citron oloupejte a pokrájejte na kousky nebo jen vymačkejte šťávu. Všechno dejte do hlubšího plechu, zasypte cukrem a přidejte koření. Promíchejte a vložte do vyhřáté trouby. Pečte při 170 stupních 30-40 minut, občas můžete promíchat. Ihned po vytažení z trouby vmíchejte rum podle chuti. Hotovou směs dejte do skleniček se šroubovacím uzávěrem, položte je víčkem dolů a nechte vychladnout. Až si budete chtít udělat čaj, dejte do hrnku či sklenice 3-4 lžičky ovocné směsi a zalijte ji vařící vodou. Získáte tím ovocný čaj lahodné chuti, který je výborný horký i studený.