úvodní fotoNa každé Štědrovečerní tabuli nesmí chybět vánoční svícen, který navodí tu správnou kouzelnou atmosféru. Ozdobte si i ten váš svícnem, který si sami vlastnoručně vyrobíte. Není to nic složitého a při trošce šikovnosti to zvládne opravdu každý. Přinášíme vám fotonávod, podle kterého si můžete svůj vlastní svícen připravit a naaranžovat. My jsme zvolili zcela přírodní materiály, neboť návrat k přírodě je trendem Vánoc v posledních létech. Jak si jej dozdobíte vy, to je už na vás. Jak tedy na to?

Začínáme…

1. Na zhotovení svícnu budete potřebovat nějakou vhodnou nádobu, do které umístíte namočenou aranžovací hmotu. V našem případě je to plastový truhlík, ale můžete použít jakýkoliv jiný talířek či misku.

DSC01166
Aranžovací hmotu (Florex) zakoupíte v každém květinářství.

2. Na aranžovací hmotu následně zapíchněte svíčky. Můžete zvolit jednu nebo dvě.  V případě, že se vám líbí svícen se dvěma svíčkami, umístěte je k sobě. Pokud použijete úzké svíčky, budou ve hmotě dobře držet. Široké svíčky je však vhodnější zapíchnout pomocí drátku.

Pozn. redakce: Na našich fotografiích se jeví, že jsou svíčky na křivo, nicméně je to pouze optický klam.

Na vánoční svícen se nejlépe hodí úzké dlouhé svíčky, které jsou běžně k sehnání v květinářstvích i supermarketech.
Na vánoční svícen se nejlépe hodí úzké dlouhé svíčky, které jsou běžně k sehnání v květinářstvích i supermarketech.

3. Další krok spočívá v přípravě krátkých zelených větviček. Vhodné je použít jehličnany, které neopadávají, jako je jedle, borovice, tis, thuje, různé druhy jalovců. Moc pěkně vypadají také zelené větvičky cesmíny.

DSC01171
Vytvoříme si základ s chvojí a snažíme se aranžovací hmotu celou zaplnit.
DSC01176
Tvar určuje nádoba, kterou jste si zvolili.

4. Jakmile dokončíte vpichování větviček, můžete začít s dekorováním. Do našeho svícnu v přírodním stylu jsme použili přírodní lýko, ze kterého jsme vytvořili mašličky. Pomocí drátků jsme tyto mašličky zapíchli do základu. Dále jsme vybrali skořici, malé bělené šišky a pro oživení větvičky s červenými bobulemi (ilex).

DSC01177
Lýko se velmi snadno tvaruje a dodá svícnu přírodní charakter. Můžete jej však nahradit třeba stuhou.

5. Dále jsme vybrali skořici, malé bělené šišky a větvičky s červenými bobulemi (ilex) celkově svícen oživí.

DSC01179
Svícen v přírodním stylu vypadá nádherně.

Vidíte, že ke zhotovení svícnu není potřeba příliš materiálu. Všechen je snadno dostupný a toto aranžmá vás vyjde opravdu na pár korun. A jedno je jisté, udělá velkou parádu. Navíc vás může těšit, že jste si jej vyrobili sami.

Fotonávod byl vytvořen ve spolupráci s profesionální aranžérkou. Materiál poskytlo Květinářství Milan Rohovský – Kobeřice.