JM_promo_Machova_4Sýr a sladký moučník nejdou dohromady

MÝTUS

Když se řekne sýr, představí si většina z nás slaný eidam, mezi sýry však určitě patří i takové sme tanové pochoutky jako je italský mascarpone nebo Jaroměřický Fénix. Tyto sýry dokážou naprosto dokonale zjemnit jakýkoliv krém. Dorty, dezerty a moučníky jsou pak nejen nezapomenutelně lahodné, ale i méně tučné. Málokdo ví, že správně se k sýrům řadí i tvarohy. A co by byly meruňkové knedlíky bez tvarohu? Sýry jsou výborným zdrojem vápníku.

FAKT

Vápník je obsažen v mnoha potravinách. Důležitější než jeho množství je však jeho využitelnost. U mléčných výrobků a sýrů především je obecně využitelnost obsaženého vápníku vysoká. Důvodem je fakt, že téměř neobsahují látky, které vstřebávání vápníku brání, a naopak obsahují laktózu nebo některé aminokyseliny, které využitelnost vápníku zvyšují. Zařadit polotvrdé a tvrdé sýry do svého jídelníčku se tak doporučuje především dětem, sportovcům a ženám ohroženým osteoporózou. Pozor! U tavených sýrů je to jinak. Přítomnost fosforu zde omezuje využití vápníku.

Sýry bez „éček“ v běžných obchodních řetězcích nenajdete.

MÝTUS

Přemýšlejte nad tím, co jíte. Vybírejte si. Dnes už je z čeho. Například Jaroměřická mlékárna, jejíž produkty jsou k dostání snad ve všech velkých tuzemských obchodních řetězcích, nabízí sýry vyrobené výhradně z domácích surovin bez jakýchkoliv konzervantů, barviv a dalších nežádoucích „éček“. Více na www.mlekarna.cz

Třicetiprocentní eidam obsahuje ve skutečnosti daleko méně tuku.

FAKT

Tučnost sýra se obvykle uvádí v souvislosti se sušinou, která tvoří přibližně polovinu až dvě třetiny celkové hmotnosti sýra. Má-li tedy například Jaroměřický eidam 40% obsah tuku v sušině a sušina tvoří přibližně 65 % z celkového obsahu sýra, je celkový obsah tuku v sýru pouze 26 % (26 gramů tuku ve 100 gramech eidamu). Jak jsme na to přišli? Jednoduchým výpočtem: 40 x 65 = 2600, 2600/100 = 26.

Ani při redukční dietě se nemusíte vzdát tučnějších sýrů.

FAKT

Nízkotučné sýry nás občas příjemně překvapí plností své chutě. Takovým příkladem může být třeba Jaroměřický plátkový 30% eidam. Než si na něm pochutnáte, nechte ho minimálně 20 minut při pokojové teplotě, která mu umožní dokonale rozvinout všechny chutě a vůně, které nízká teplota skryje. Ale ani ten, kdo nedá dopustit na lahodnou máslovou chuť tučnějších sýrů, si tuto pochoutku nemusí během diety odpírat. Nutriční specialisté se totiž shodují, že sýry jsou natolik důležitým zdrojem bílkovin a minerálů. Jen u těch tučnějších si dopřejte menší porce.

Dobrý sýr musí pocházet z Francie nebo Holandska.

MÝTUS

Kvalita českých sýrů šla za posledních dvacet let neuvěřitelně nahoru. Už to dávno není jen obyčejný eidam, co se u nás vyrábí. Mezi české producenty sýrů, kteří pochopili, že vynikající chuť je odměnou za nešizené suroviny a tradiční postupy, patří nevelká, ryze česká mlékárna v
Jaroměřicích nad Rokytnou. Zde například nechávají část sýrů minimálně 3 měsíce zrát ve sklepích, aby získali vynika jící Archivní sýr oceněný mnoha cenami. Jiným příkladem originálního českého sýra je Jaroměřický Kastelán, který se vyznačuje harmonickou kombinací koření a lahodného eidamu. Zamyslete se, není lepší kupovat české potraviny? Představte se, jak dalekou cestu musely urazit zahraniční sýry, než se
k vám dostaly. Nemají náhodou pravdu ti, kteří tvrdí, že jen regionální potraviny mohou být opravdu čerstvé?

Dobrý sýr nemusí být drahý.

FAKT

Cena je při rozhodování dobrým rádcem, ale špatným pánem. Určitě existují sýry, které nejsou drahé, přesto svou kvalitou převyšují rádoby luxusní konkurenci. Příkladem takového sýru může být Jaroměřický zámecký sýr. Vyzkoušejte ho. Určitě budete překvapeni lahodnou sladce nahořklou chutí, mimořádně příjemnou vůní stejně jako vláčnou konzistencí a pestrostí tvarů sýrových ok, na kterou jsme zvyklý pouze u zahraničních sýrů. Neméně příjemným překvapením je i cena – doporučená cena 100gramové balení Jaroměřického zámeckého plátkového sýra je pouhých 27 Kč.