Jaro je tu! Pusťte svěží vzduch do své kuchyně, použijte čerstvé jarní potraviny a pochutnejte si na jednoduchých chutných domácích pokrmech. Inspirace z farem Roter Hahn v Jižním Tyrolsku je tu právě pro vás. Jarní recepty, které vám přinášíme, jistě stojí za to vyzkoušet.
Pampeliškový salát s vajíčkem
Na jaře není o mladé pampeliškové listy nouze. Nasbírejte si je a připravte z nich chutný a svěží salát podávaný s vařenými vajíčky. Recept je ideální lehkou zdravou večeří, ale můžete jej připravit i jako svačinu či přílohu pro další jídla.
Ingredience
- – 3 hrsti čerstvých mladých pampeliškových listů
- – 2 malé brambory
- – 1 cibule
- – 4 natvrdo uvařená vejce
- – 2 lžíce jablečného octa
- – 2 lžíce olivového oleje
- – sůl
- – pepř
Postup
Brambory uvařte v osolené vodě, oloupejte je a ještě za tepla nakrájejte na tenké plátky. Listy pampelišek opatrně omyjte, osušte a nakrájejte. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Všechny ingredience smíchejte a připravte si dresink ze soli, pepře, jablečného octa a olivového oleje. Pampeliškový salát podávejte s uvařenými vajíčky.
Chřest s bolzanskou omáčkou
Na jaro se každoročně těší všichni milovníci chřestu, jehož sezóna v tomto ročním období nastává. Chřest s bolzanskou omáčkou je delikátní předkrm, který připravíte snadno a rychle.
Ingredience
- – 16 stonků bílého chřestu
- – 20 g másla
- – cukr
Na omáčku:
- – 3 uvařená vajíčka
- – 1 polévková lžíce hořčice
- – 1 polévková lžíce bílého vinného octa
- – 2 polévkové lžíce majonézy
- – 150 ml olivového oleje
- – bílý pepř
- – sůl
- – petržel
Postup
Chřest omyjte a oloupejte. Ve slané vodě jej s máslem a špetkou cukru vařte 20 minut.
Na Bolzanskou omáčku umixujte vařená vejce, ocet, hořčici, olivový olej, petržel, přidejte majonézu, osolte a opepřete dle chuti. Ještě teplý chřest podávejte přelitý omáčkou.
Jarní farmářská hostina
Oblibě se mezi farmáři v Jižním Tyrolsku těší především domácí šunky a uzené maso. Existuje proto nespočet receptů, kde právě tyto suroviny hrají prim. Vyzkoušet můžete například jarní, odlehčenou verzi farmářské hostiny.
Ingredience
- – 400 g uzeného masa nebo šunky
- – 250 g brambor
- – 2 cibule pokrájené najemno
- – chřest (mohou být oba druhy)
- – máslo
- – vývar
- – sůl
- – pepř
- – pažitka
Postup
Brambory uvařte do poloměka. Nechte vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na plátky. Na másle je opékejte v pánvi spolu s cibulí a po chvíli přidejte uzené maso. Po opečení podlijte dle potřeby vývarem. Chřest oloupejte a uvařte v osolené vodě. Nakrájejte jej na třetiny a přidejte do pánve. Směs osolte a opepřete dle chuti, před podáváním posypte čerstvou nasekanou pažitkou.
Zdroj: farma Roter Hahn (Červený kohout)