Zahrada_ilustrační fotoRádi byste se s blížícím létem přesunuli z bytu či domu na oblíbenou zahradu či zahrádku, ale váš „venkovní domov“ po dlouhé zimě k odpočinku, grilování či relaxaci tak úplně neláká?  Nezoufejte! Poradíme Vám, jak pomocí několika „drobných úprav“ vytvoříte ze své zahrady místo, kam se budete rádi vracet nejenom vy, ale i celá vaše rodiny.

Kouzlo dobře vypadající, ale zároveň funkční zahrady se skrývá především v dobrém plánu. Než tedy začnete s venkovními úpravami, objížděním nejrůznějších hobby obchodů a samotným nakupováním, v klidu se po zahradě projděte a vše promyslete. Přísloví “Dvakrát měř a jednou řež.” je totiž v tomto případě více než pravdivé. Se zabetonovaným bazénem nebo základy na pergolu s největší pravděpodobností nepůjde už jen tak jednoduše pohnout.

Květiny a stromy jako základ zahrady

Stromy si zajistíte stín pro odpočinek, živým plot zase soukromí a keři či květinami nejenom skvěle doplníte „hluchá“ místa, ale navíc vám přinesou spoustu radosti. Pokud navíc všechnu tuto zeleň dobře zkombinujete, ze zahrady vznikne útulné a příjemné prostředí.

Zajistěte si pohodlí

Také rádi vyrážíte s přáteli do přírody na piknik? I když je to jistě příjemné zpestření zavedených stolovacích zvyklostí, najíst se v klidu u stolu, je přeci jen o něco pohodlnější. Pokud tedy ještě nemáte zahradní nábytek, u kterého byste mohli večeřet, bavit se s přáteli nebo v létě pracovat, pak už déle neotálejte. Sortiment je dnes již natolik rozmanitý, že si z nejrůznějších materiálů, barev a tvarů jistě vyberete to, co odpovídá nejenom konceptu zahrady, ale i vašemu vkusu.

Nejoblíbenější zahradní činnost většiny Čechů?

V posledních letech se grilování stalo snad jednou z nejoblíbenějších zahradních činností a velká část Čechů si bez něj léto už ani nedovede představit. Pokud jste mu ještě nepropadli, potom věřte, že rozhodně stojí za to mu dát ještě jednu šanci. Nejenom, že si grilováním zpříjemníte každou venkovní party, ale také na grilu vykouzlíte takové delikatesy, které se vám v kuchyni rozhodně uvařit nepovedou. Alespoň malý gril v hodnotě pár set korun, který pro začátek postačí, by na vaší zahradě tedy rozhodně neměl chybět!

Grilování k létu neodmyslitelně patří. Kdo by si nedal podobné grilované speciality? :-)
Grilování k létu neodmyslitelně patří. Kdo by si nedal podobné grilované speciality? 🙂
Velkým hitem jsou i přesnosné ohniště, které využijete k přípravě špekáčků, ale třeba také kuřat vložených do rožhvaných uhlíků v alobalu apod. Zdroj: Harasim velkoobchod
Velkým hitem jsou i přesnosné ohniště, které využijete k přípravě špekáčků, ale třeba také kuřat vložených do rožhavených uhlíků v alobalu apod. zdroj: Harasim velkoobchod

Pozor na sluníčko

Letní přeháňky či sluneční paprsky jsou po zimě jistě příjemnou a vítanou změnou, ale jestliže prší již delší dobu nebo sluneční paprsky nabírají na intenzitě, možnost mít se kam schovat, jistě uvítá nejeden z nás. Pokud navíc pergolu, altán či jiné řešení krytého posezení necháte obrůst popínavými rostlinami, jistě se stanou jedinečným prvkem vaší zahrady.

Nezbytní pomocníci, kteří ušetří nejenom čas, ale i energii

I přesto, že se rozpočet určený na úpravu zahrady mohl snadno vyčerpat, kvalitní ruční nářadí, kolečko, sekačka na trávu, elektrické zastřihovací nůžky nebo křovinořez, které pomůžou s údržbou, ušetří čas i energii, by vám i přesto chybět neměly. „Pokud vám na dovybavení zahrady nestačí úspory, jednoduché řešení je sjednání půjčky. Některé společnosti vám, jako páru, nabídnou výhodnější podmínky úvěru. Jde o tzv. partnerské půjčky, díky kterým dosáhnete na nižší úrok a můžete si společně půjčit více peněz,“ radí Cyril Křůpala, marketingový a obchodní ředitel společnosti Cofidis.

Publikováno v kategorii: Zahrada