t10_0001Dnes již koupelna není jen prostorem pro každodenní hygienu. Stále častěji se stává místem pro očistu těla i duše a slouží tedy k relaxaci. Na její vzhled se klade stejně velký důraz, jako na běžné obytné místnosti. Zařízení musí být funkční, praktické i esteticky vyvážené. Nejvyšší požadavky jsou kladeny na odolnost proti vlhkosti a kondenzaci par, rovněž by mělo být vybavení odolné vůči běžnému opotřebení vzhledem k častému užívání všemi členy domácnosti.

Nábytek do koupelny patří

Jen útulná, pohodlná a praktická koupelna vám bude každé ráno, večer a kdykoli během dne zpříjemňovat náladu. Proto je její nezbytnou součástí koupelnový nábytek, který poskytne dostatek úložného prostoru. Do koupelnové skříňky přehledně umístíte kosmetiku, šampony, sprchové gely, čisticí prostředky, ručníky, osušky a další potřebné předměty.

Koupelnová skříňka sladěná s interiérem, ale jen to nestačí

Při nákupu koupelnového nábytku byste se neměli řídit pouze účelností a cenovou relací. Na celkovém designu koupelny se podílí sebemenší doplněk a faktorů je mnohem více.  Výběr koupelnové skříňky je potřeba promyslet, a proto zohledněte:

  • její celkové rozměry závislé na dispozici koupelny,
  • materiál, ze kterého je skříňka vyrobena s ohledem na odolnost proti vlhkosti a praktické vlastnosti,
  • povrchovou úpravu kvůli snadné údržbě,
  • vnitřní řešení skříňky z důvodu uložení veškerých věcí,
  • otevírání dvířek z pohledu prostorových možností,
  • vzhled, který by měl korespondovat se zbytkem koupelny a celkovým stylem interiéru,
  • možnost dokoupení dalších prvků a doplňků v případě, že budete chtít koupelnu rozšířit o další nábytek.

Tyto primární parametry byste měli brát v úvahu. Z hlediska využití jsou v každé případě lepší větší rozměry, ale pokud by skříňka zasahovala ve velké míře do prostoru koupelny, pak by se stala spíše překážkou než pomocníkem.

Styl koupelnové skříňky

Nejžádanější jsou skříňky pod umyvadlo, které představují klasiku. Mohou být závěsné, na nožičkách nebo soklu. Alternativu nabízí i závěsné provedení nad umyvadlem. Toto jsou ideální varianty do malých koupelen, kde je potřeba šeřit s každým místem.

 

817-800x650
Koupelnová skříňka pod umyvadlo se soklíkem – šířka 60 cm, hloubka 30 cm, výška 58 cm.
Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček -      Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček     Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček     Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček     Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček     Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček     Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček     Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček     Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček     Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček     Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček     Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček     Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček     Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček     Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček     Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček     Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček     Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček     Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček     Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček     Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček šířka 92 cm, hloubka 17 cm, výška 60 cm.
Horní závěsná skříňka 2 dvířka a 6 poliček – šířka 92 cm, hloubka 17 cm, výška 60 cm.

Jestliže vlastníte koupelnu s dostatečným prostorem, velice pěkně vypadají volně stojící koupelnové skříňky na nožičkách nebo soklu.

Vlevo: koupelnová skříňka šířka 30 cm s košem 2 police - šířka 30 cm, hloubka 30 cm, výška 173 cm. Vpravo: Koupelnová skříňka šířka 60 cm s košem 5 polic - šířka 60 cm, hloubka 30 cm, výška 174 cm
Vlevo: koupelnová skříňka šířka 30 cm s košem 2 police – šířka 30 cm, hloubka 30 cm, výška 173 cm. Vpravo: Koupelnová skříňka šířka 60 cm s košem 5 polic – šířka 60 cm, hloubka 30 cm, výška 174 cm

Tento nábytek může mít spoustu doplňků a součástí. Jedná se kupříkladu o zapuštěné umyvadlo, zabudované zrcadlo, osvětlení či zásuvku pro holicí strojek nebo fén.

Zrcadlová skříňka 2 dvířka a 5 poliček - šířka 92 cm, hloubka 17 cm, výška 60 cm
Zrcadlová skříňka 2 dvířka a 5 poliček – šířka 92 cm, hloubka 17 cm, výška 60 cm

Jak už bylo řečeno, nepodceňujte design. Díky vhodně zvolenému odstínu a dekoru lze i z obyčejné koupelny vytvořit obdivovaný kousek bytu a velice příjemný prostor pro odpočinek. Barvu zvolte v rámci možností dle odstínu obkladů a dlažby. S tím, že velmi dobrou volbou je o něco tmavší nebo naopak světlejší odstín, díky čemuž vznikne velice zajímavý kontrast.