V devadesátých letech graffiti naplno proniklo i do českých ulic a boj mezi majiteli nemovitostí a bezohlednými sprejery se rozhořel naplno. Největšího rozmachu dosáhla ilegální graffiti scéna někdy kolem roku 2000, poté zájem mladých lidí o tuto nezákonnou aktivitu o něco poklesl. Přesto na zdi maluje spoustu lidí i dnes. Pro většinu vandalů je sprejerství adrenalinovou záležitostí, které se nechtějí vzdát ani navzdory hrozícímu postihu. A co na to poškození? Obvykle se musí s následky řádění sprejerů vypořádat sami, protože pachatele málokdy chytí při činu.

Stalo se to i vám? Nezoufejte

Pokud se vandal vyřádil na fasádě vašeho domu, nepropadejte panice. Smiřte se však s tím, že vás bude náprava něco stát. Zda půjde pouze o peníze, nebo současně i nervy a spoustu času, záleží na vašem rozhodnutí. Můžete se pustit do čištění vlastními silami, nebo odstranění graffiti necháte na odbornících.

Čištění posprejované fasády svépomocí není snadné a výsledek je vždy nejistý. Barva ze spreje proniká hluboko do struktury materiálu a lze ji odstranit jen vhodně zvoleným čistidlem, případně speciálním zařízením. Tím vším disponují profesionálové, pro které je čištění povrchů každodenní rutinou. Postarají se o to, aby vaše bydlení opět vypadalo jako nové.

Nepodceňujte význam prevence

Jakmile se odborníci vypořádají s graffiti a případně i s dalšími nečistotami, které snižují estetickou hodnotu i životnost fasády vašeho domu, nabídnou vám realizaci účinného preventivního opatření formou aplikace antigraffiti nátěru.

Antigraffiti nátěr vytvoří na povrchu fasády ochrannou vrstvu, která nepropustí nečistoty ani barvu ze spreje. Jestliže se sprejer vrátí a opět si z vašeho majetku udělá soukromou galerii, vyčištění již bude mnohem rychlejší než předtím.

Chcete se o profesionálním čištění povrchů a antigraffiti nátěru dozvědět více? Informace najdete na www.ars.cz.