Nízkoenergetické domy jsou tématem, kterým se stále zabývá mnoho lidí, kteří aktuálně řeší stavbu či kompletní renovaci domu. Je zcela zjevné, že největší podíl na měsíčních nákladech za bydlení, tvoří energie. Investice do technických řešení, které tyto náklady rapidně sníží, se tedy do budoucna jistě vyplatí.

Úspora energie

Jak už samotný název napovídá, hlavní devízou nízkoenergetického domu jsou velmi nízké náklady na vytápění. V porovnání s běžnými novostavbami, které ze zákona musí splňovat základní energetické předpisy, můžete ročně ušetřit až 60%. Oproti starším domům, které nemají řádné izolační vlastnosti či disponují zastaralým způsobem vytápění, může dokonce úspora činit až 80%. Pokud vezmete v úvahu stále se zvyšující cenu za energie, celkově můžete ročně ušetřit nemalé peníze. S moderním vytápěním v nízkoenergetickém domě tak ulevíte nejenom svému rodinnému rozpočtu, ale také přírodnímu prostředí.

Zdravé bydlení

Nízké náklady na energie však nejsou zdaleka jedinou výhodou nízkoenergetických domů. Vysoký komfort bydlení zajišťuje zdravé a příjemné klima, které v domech panuje. Jednoduše se v takých domech udržuje optimální teplota, která prospívá zdraví, ale i samotnému domu. Snižuje se šance vzniku plísní a nahřáté stěny na vás mohou dýchat teplem domova. Přítomnost čerstvého vzduchu bez nutnosti otevírání oken a bez pronikání pylů a alergenů je snem nejednoho alergika.

Vyšší cena stavby

Stavba nízkoenergetického domu vyžaduje o něco vyšší vstupní náklady. Přesná částka záleží na velikosti stavby, zdroji vytápění (plynový kotel, solární panely, tepelné čerpadlo apod.), použitých materiálech a dalších užitých technologií. Vždy záleží na vaší představě a na tom, co vše od nového domu očekáváte. Samotný návrh nízkoenergetického bydlení totiž musí obstarat odborníci, což může být pro někoho další zatížení pro rozpočet. Je však klíčové pro stavbu domu najmout profesionály, kteří svému oboru opravdu rozumí. Jen tak budete mít jistotu, že stavba bude fungovat přesně tak, jak si přejete a prvotní investice se vám tak v řádech několika let vrátí zpátky. Cena díky speciálnímu konstrukčnímu systému s důkladnou tepelnou izolaci zvyšuje náklady na výstavbu, které se momentálně pohybuje od 2 300 000 Kč u těch nejmenších domečků do 5 000 000 Kč u rozsáhlejších staveb, udává Magdalena Heroutová, jednatelka stavební společnosti Domy Oldar.

A jaký máte názor na nízkoenergetické domy vy?