Na první pohled se může zdát, že zařídit pokojíček pro školáka není nic složitého. Chce to stůl, židli, postel, skříň. Nicméně při nákupu tohoto nábytku a realizaci samotné místnosti můžete narazit na řadu problémů. Proto jsme pro vás připravili několik cenných rad, jež se vám budou při vybavování dětského pokoje hodit. Spolu s námi vytvoříte pro vaše dítě prostor praktický, moderní, s dostatkem hracích prvků.

1.   Psací stůl

Nedílnou součástí místnosti pro každého školáka je bezesporu dětský psací stůl. Při výběru tohoto kusu nábytku máte hned několik možností. Pořídit lze stoly klasické, rohové, rostoucí či varianty, které jsou propojené s jiným nábytkem, např. postelí. Volte model s dostatkem úložných prostor k odložení sešitů, knih a učebních pomůcek.

Do malého bytu, kde bojujete s každým kousíčkem místa, jsou výbornou volbou multifunkční řešení. Obvykle jsou k dostání v rámci jedné sestavy nábytku postel, stůl, komody i další zařizovací prvky.

 

U klasického provedení lze vybrat velice originální a důmyslné designy, jež poskytnou školákovi prostor pro psaní úkolů i možnosti na hraní.

 

Z pohledu praktičnosti i úspory finanční je dobré zvolit rostoucí psací stůl umožňující polohovat psací plochu dle potřeb vašeho dítěte.

2.   Doplňky ke stolu

Stůl by měl být umístěn co nejblíže oknu, kam na něj bude dopadat dostatek denního světla. Pakliže se vám to podaří dodržet, i přes to na něj dejte lampičku. Stůl doplňte odpadkovým košem. Aby zde mohlo vaše dítě kromě školních povinností také tvořit, kreslit, modelovat, doporučujeme povrch stolu ochránit veselým ubrusem, podložkou, prostíráním či podobným doplňkem.

3.   Židle

Ke každému stolu neodmyslitelně patří správná židle. Ta je obzvláště důležitá a v tomto případě se vyplatí zainvestovat do kvality. U dětské židle by nemělo chybět ergonomické tvarování sedáku, područky a polohovatelnost. Kromě této varianty můžete do pokojíčku pořídit i jiné židličky, křesla, sedací vaky apod. sloužící na hraní a pro relax.

Moderní a pohodlná židle s regulovanou výškou sedáku skvěle zapadne do každého interiéru.

4.   Prostor pro sešity i hračky

Jak už bylo řečeno, každý školák musí mít ve svém pokojíčku dostatek úložných prostor. A čím bude starší, tím se objem těchto věcí znásobí. To není samozřejmě vše! Kam schovat sešity, knihy, školní pomůcky, oblečení a hračky? Kromě šatní skříně ocení vaše ratolest i komody a poličky. Praktické jsou rovněž úložné boxy, krabice, košíky. Mají spoustu místa především na hračky a nelze jim upřít dekorativní funkci.

Originálně řešené komody poskytnou dostatek místa pro různé věci.

5.   Postel

Kromě stolu, židle a skříní je nutností postel. Každý z nás potřebuje kvalitní spánek. Školák nevyjímaje, neboť musí být schopen ve škole odvádět ty nejlepší výkony. Záleží na tom, jak velkého syna nebo dceru máte, ale sázkou na postel klasických rozměrů 70×200 cm nemůžete udělat chybu. U menších dětí jsou oblíbené vyvýšené či multifunkční postele, pro více dětí jsou k dostání různorodé patrové postele. Nabídka je velice široká, jistě vyberete krásnou postel – a nezapomeňte na kvalitní matraci.

6. Hrací plocha

I dítko školou povinné je stále dítětem, a proto potřebuje mít ve svém pokojíčku také prostor pro hraní. Určitě mu uděláte obrovskou radost přidáním nějakého hracího prvku v podobě skluzavky, houpačky, prolézačky. Pořídit lze různé domečky, stany apod.

7.   Koberec

Ačkoliv jsou koberce jako podlahové krytiny momentálně spíše na ústupu, v dětském pokojíčku by varianta s dětskými motivy našla zcela jistě uplatnění. Děti rády tráví čas právě na zemi, proto je kusový koberec dobrým řešením už proto, že je zahřeje, a navíc může díky svému provedení nabízet další možnosti pro hraní.

8. Svět fantazie

Máte-li doma dítko kreativní, zpestřete místnost vlastními výtvory. Nebojte se zde aplikovat třeba interaktivní stěnu, např. magnetickou nebo tabulkovou, pověste nástěnku. Cílem je poskytnout dostatek příležitosti k uplatnění fantazie a tvořivosti.

9. Materiál

U zařizování dětského pokoje hraje významnou roli výběr správných materiálů. Levnější lamino je řešením pro ty z vás, kdo máte omezený rozpočet. Zdravotně nezávadný a více trvanlivý je masiv, takže pokud si to můžete dovolit, volte nábytek z masivu. Dřevo doplňte o textilní dekorace, které pokojíček zútulní.

10. Zapojte své dítě

Zařizovat dětský pokoj, aniž by o tom váš syn nebo dcera věděli, není ten správný krok. Určitě je lepší, když se na nové podobě místnosti budou moci podílet. Umožněte své ratolesti vyjádřit se, jaká má očekávání, co si přeje. Možná vám dá nový podnět a překvapí svými nápady.

Pokud máte jasnější představu o tom, jak bude nový dětský pokoj vypadat, nezbývá nic jiného, než se pustit do realizace. Pro nákup vybavení zavítejte do e-shopu www.hmnabytek.cz, kde najdete nádherné kolekce i samostatný dětský nábytek v prvotřídní kvalitě za dobrou cenu.