Jaro je konečně tady. Dny se prodlužují a na dveře už klepou Velikonoce. K tomuto svátku neodmyslitelně patří nejen veselé kraslice a opentlené pomlázky, ale i velikonoční pochoutky jako beránek, mazanec nebo velikonoční nádivka. Víte, ve které dny byste si podle tradice měli nádivku dopřát?

Za dob našich babiček přípravy na Velikonoce začínaly zpravidla po čtyřicetidenním postním období. To končí Škaredou středou, po které následují Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, Boží hod velikonoční, a nakonec i očekávané Velikonoční pondělí. V každý z těchto dnů se mohlo podle tradice konzumovat pouze určité jídlo.

Tradice velí v kuchyni

Například jídlo na Škaredou středu muselo na talíři vypadat opravdu škaredě. Vznikly tak známé trhance. Na Zelený čtvrtek se zase do jídla přidávala jarní zeleň a luštěniny. Velký pátek se obvykle nesl v duchu přísného půstu. Hostinu si lidé dopřáli na Bílou sobotu. Svátečně prostřený stůl vždy zdobila velikonoční nádivka. Té se říkalo odlišně, v závislosti na kraji, ve kterém se připravovala. Někde si tak pochutnávali na velikonočním snítku, sekanině, sekanici, velikonoční buchtě nebo hlavičce. Poslední název si vysloužila proto, že se do ní přidávalo vařené maso z telecí hlavy.

Nedělní Boží hod velikonoční s sebou nesl pečení buchet, mazanců a sladkého beránka. Lidé si na tento den dopřáli také maso, které se dříve nejedlo každý den. O Velikonočním pondělí se připravovaly nejrůznější pokrmy z vajec, která se upravovala na různé způsoby. Plnily se, smažily nebo se přidávaly do omáček, k masu, do zeleninových salátů, pomazánek a samozřejmě nemohly chybět v nádivce.

Nádivka podle babiček i ta trochu netradiční

Receptura velikonočních nádivek je velmi pestrá. Záleží na každém kuchaři, zda upřednostní postup podle rodinného receptu nebo naopak nádivku zpestří něčím méně obvyklým. Neměla by ale chybět na žádné velikonoční hostině. Nádivka by podle tradice měla vždy obsahovat alespoň nějaké zelené bylinky jako symbol jara. „Rozhodně se bylinek v kuchyni nebojte,“ doporučuje Alena Paldusová, manažerka projektu Zdravá 5. „Představují ideální dochucovadla pokrmů. Právě díky začlenění bylinek nemusíme přidávat sůl, a to je zvláště u dětí velmi důležité. Vedle klasické petržele a pažitky můžete do nádivky přidat třeba jarní cibulku, špenát nebo tradiční kopřivy,“ dodává Alena Paldusová.

Pro vaši inspiraci přinášíme několik pestrých receptů:

Základní recept na nádivku

Na deset porcí si připravte pekáč o velikosti 20×30 cm. Recept vám zabere necelou hodinu.

Na základ nádivky budete potřebovat: 7 bio vajec Nature’s Promise, 150 ml mléka, 10 rohlíků, 50 ml smetany ke šlehání Nature’s Promise, sůl, pepř, muškátový oříšek, 1 hrst pažitky a 1 hrst hladkolisté petrželky.

Postup: V misce smíchejte prošlehaná vejce, smetanu a mléko. Osolte, opepřete a přidejte strouhaný muškátový oříšek. Vajíčkovou směsí přelijte na kostičky nakrájené rohlíky a nechte 10 minut odležet. Bylinky nasekejte a přidejte k rohlíkům. Vše dobře promíchejte. Troubu předehřejte na 180 °C. Nádivku přendejte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte 35 minut dozlatova.

Kuřecí nádivka s paprikou

K základnímu receptu přidejte navíc 30 g másla, 350 g bio kuřecích prsních řízků Nature’s Promise, ½ červené papriky a 2 jarní cibulky.

Postup: Na másle opečte na kostičky nakrájené maso, přidejte papriku nakrájenou na kostičky a pokrájenou bílou část jarních cibulek. Přidejte k základu na nádivku a pokračujte podle postupu.

Bezmasá fit nádivka

K základnímu receptu přidejte 30 g másla, 250 g bio mrkve Nature’s Promise, 70 g lískových ořechů a 200 g sýru Cottage.

Postup: Na másle opečte nastrouhanou mrkev a přidejte ji k základu stejně jako lískové ořechy a přecezený sýr cottage. Pokračujte podle základního postupu.

Nádivka s uzeným masem

K základnímu receptu přidejte 30 g sádla a 350 g uzené vepřové pečeně.

Postup: Na sádle opečte na kostičky nakrájené uzené maso a přidejte k základu. Dále pokračujte podle postupu.

Publikováno v kategorii: Recepty