Nemáte zahrádku, ale toužíte po tom si sami pěstovat zeleninu? Dnes to není nemožné! Existují druhy, které lze sklízet i z balkónu. Základem je příprava vhodných nádob, substrátu a správná péče. Vše vám poradíme, protože již nyní je ideální čas k výsadbě.

Jaká jsou zahrádkářská pravidla pěstování zeleniny na balkoně?

Bohaté sklizni předchází kvalitní příprava. Tu byste rozhodně neměli podcenit. Přece jen se pěstování v nádobách liší od způsobu, který nabízí volná půda. Zde jsou tedy rady, jak na to.

Vhodné květináče k pěstování zeleniny na balkoně

Jelikož nemáte možnost zasadit semínka či sazenice přímo na záhonek, je potřeba zajistit rostlinám dostatečně hluboké a velké květináče. Dobrou volbou jsou plastové květináče, které jsou velmi lehké, přitom odolné a snadno je přemístíte z místa na místo. Také do nich lze vyvrtat odvodňovací otvory, dospod dát misku, která zachytí odtékající vodu. Alternativou jsou samozřejmě samozavlažovací truhlíky a květináče, které dokáží regulovat zálivku.

 

Truhlíky Begonie jsou nádherné a praktické. Vytváří ideální podmínky, navíc jsou designově povedené a váš balkon zkrášlí.
Květináče Finezia a Juka nabízí atraktivní design, jsou dostatečně prostorné a pořídit do nich lze samozavlažovací systém. Podmínky pro pěstování tedy nabízí ideální.

Nádoby dobře upevněte a zajistěte proti uvolnění. Z bezpečnostního hlediska je dobré si zjistit, jaké zatížení snese váš balkon. Přece jen to bude pro danou plochu zátěž.

Substrát

Plastové květináče naplňte vhodnou a kvalitní zeminou. Doporučujeme zahradnický substrát. Nezapomeňte také na drenáž. Nádoby nenaplňte až po okraj, a to především z praktického hlediska. Pokud bude silný déšť nebo vítr, nebudete muset neustále uklízet podlahu od daného substrátu.

Zálivka

Rostliny se musí pravidelně zalévat, aby substrát nepřeschnul, zároveň málokterá rostlina snese nadbytek vody. Zalévejte trošku ráno, trošku večer, nikoliv však v poledne, kde je slunce nejsilnější a křehké listy by se takto mohly snadno spálit.

Jakou zeleninu lze na balkoně pěstovat?

Jednotlivé druhy zeleniny mají různé nároky na světlo a prostor. Ideální jsou samozřejmě především zakrslé odrůdy, jež nevyžadují tolik místa. Máte-li balkon orientován na východní či jižní stranu a svítí a něj slunce téměř po celý den, zkuste pěstovat rajčata, papriky, ředkvičky či kořenovou zeleninu. Pěstovat lze i zeleninu po polostínu.

Rajčata

Rajčata potřebují asi více nejvíce prostoru. Vybírejte odrůdy, které jsou vzrůstem menší a kompaktnější. Lze pořídit přímo balkónová cherry rajčátka, kterých je k dostání několik druhů. Vhodnou nádobou jsou kulaté plastové květináče, do kterých rovněž zapíchněte oporu. Rajčata je dobré přihnojovat.

Papriky

Kromě rajčat si můžete pochutnávat i na vlastních paprikách, včetně chilli papriček. Tato zelenina vyžaduje v zásadě totéž, co rajčata.

Ředkvičky

Velmi nenáročné na pěstování jsou ředkvičky. Rychle rostou, takže úrodu budete moci sklízet už za několik týdnů. Těm svědčí hluboké nádoby poskytující dostatek místa pro kořeny.

ZAJÍMAVOST: Věděli jste, že nedostatek vláhy se podepisuje na chuti ředkviček? Jsou pak více pálivé a tvoří se na nich varhánky. Pravidelnou zálivkou tedy docílíte lepší chuti.

Mrkev a petržel

I s kořenovou zeleninou to můžete zkusit. Mrkev či petržel se do každé kuchyně vždy hodí. Růst je sice pomalejší, než u ředkviček, ale když si počkáte, pocit při sklizni bude o to větší. Doporučujeme vybírat odrůdy s kratším kořenem. Třeba místo klasické mrkve zvolte baby karotku.

Trendové truhlíky Werbena se hodí k pěstování kořenové zeleniny, neboť jsou dostatečně vysoké.

Saláty a špenát

Nemusíte se vzdávat balkonového zahradničení ani v případě, že váš balkon nepatří mezi nejslunnější. Polostín vyhovuje například salátům. A výhodou je možnost výsadby a sklizně několik za sezónu. Vyhovuje jim také vždy vlhký substrát. V polostínu se daří rovněž špenátu a rukole. K pěstování těchto druhů zeleniny se ideální širší květináře, hloubka není až tolik podstatná.

Bylinky

Rozhodně musíme zmínit i bylinky. Pakliže je pro vás pěstování zeleniny náročné, bylinky jsou skvělou volbou. Máta, bazalka, rozmarýn, pažitka bezesporu najdou uplatnění jak ve studené, tak teplé kuchyni. Mátu využijete také při přípravě míchaných nápojů.

Jak to vidíte? Pustíte se do pěstování?

Partner článku a zdroj ilustračních fotografií: Harasim velkoobchod – www.harasim.info

Publikováno v kategorii: Zahrada