Od horké přívodní trubky k ledovému konci radiátoru. Cestu tepla od zdroje do vašeho bytu může ukončit vzduch v otopném systému. Předejít této situaci pomocí odvzdušňování není složitý úkon, je však dobré dodržet několik zásad, které zvýší jeho účinnost. Zvláště zpozornět by měli obyvatelé panelových domů, kteří se mohou setkat s radiátory bez odvzdušňovacího ventilu, případně s dalšími potížemi. Někdy pomůže proces odstranění vzduchu zopakovat, pokud však z ventilů teče voda a těleso je stále studené, je potřeba povolat odborníky.

Poznat, že topení potřebuje odvzdušnit, není vůbec těžké. Neodvzdušněný radiátor nejen méně topí, ale při jeho spuštění lze slyšet i bublání nebo dokonce šplouchání. Vzduchové bubliny je v takovém případě potřeba vypustit odvzdušňovacím kohoutem. „Odvzdušnění samotné není nic složitého, provádět byste jej ale měli nejen před začátkem topné sezóny, ale i v jejím průběhu. Doporučuje se začít od nejníže umístěných radiátorů a skončit u těch nejvýše instalovaných. Vzduch z topných těles vypusťte otočením odvzdušňovacího ventilu doleva. Ventil uzavřete, jakmile přestane syčet unikající vzduch a z ventilu začne téct voda. Tento postup po nějakém čase zopakujte, v případě potřeby i několikrát. Nezapomeňte posléze upravit tlak v systému,“ říká Ondřej Číž, produktový specialista společnosti KORADO.

V bytových domech záleží na systému

Odvzdušňování topení v panelovém domě je většinou komplikovanější než v rodinném domku. V ideálním případě nejsou odvzdušňovací ventily jen v posledním patře. Vzhledem k tomu, že průměrný bytový dům je podle údajů Českého statistického úřadu přes padesát let starý, se totiž může stát, že těleso nabere za dobu své služby opačný sklon než jaký je potřeba, nebo bylo špatně usazeno. Pak z něj vzduch nebude odcházet do vyšších pater. Pokud má vlastní ventil, není problém jím vzduch vypustit.

Odvzdušňování je často týmová snaha

U panelových domů je však ventil často pouze v nejvyšším patře. V takovém případě leží odpovědnost za odvzdušnění na obyvatelích nejvyššího patra. Běžně se v domech domlouvají „odvzdušňovací dny“, kdy se celý dům otevřením ventilů na nejvyšší možnou hodnotu u radiátorů na dané stoupačce účastní odvzdušňování. Vzduchové bubliny se z radiátorů přemístí do nejvyššího patra, kde pak probíhá vypouštění vzduchu z oběhu. Je proto dobré, aby proces začal v nejnižším patře a skončil v patře nejvyšším. „Pokud je radiátor stále z části studený, zopakujte proces a znovu jej zkontrolujte druhý den. Nezapomínejte kontrolovat tlak v oběhu,“ uzavírá Číž.

Jak často je třeba odvzdušňovat

Univerzální návod na častost tohoto úkonu není. Některé údaje říkají jednou za tři měsíce, jiné tvrdí každý měsíc. Nejčastějším doporučením je odvzdušnit důkladně na začátku topné sezóny a zkontrolovat tlak v oběhu. V zimním období se nedá nic zkazit kontrolou teploty topení jednou za dva měsíce. Když bude některý z radiátorů v bytě z části chladný, odvzdušnění by mělo být prvním krokem k nápravě.

Kdy oslovit servis

Pokud ani po opakovaných pokusech o odvzdušnění topení systém řádně nefunguje, například v panelovém domě je vrchní topení horké, zatímco o dvě patra níže sotva hřeje, je vhodné situaci svěřit specialistům. Zanedbaný servis za životnost soustavy, i drobné stavební změny a rekonstrukce mohou znamenat potřebu zásahu odborníka. Většinou je třeba se obrátit na členy výboru SVJ, kteří servisní techniky osloví, aby váš topný systém zkontrolovali a případně uvedli do správného stavu.