Špenát! Někteří z nás si vzpomenou na svá dětská léta, kdy byla tato zelenina pravidelně zařazována do pokrmů ve školkových a školních jídelnách. A pro některé to nejsou zrovna ty nejlepší vzpomínky. Další z nás si ihned vybaví populární český film: „Což takhle dát si špenát“. A v tomto duchu se nese i náš dnešní článek. Povíme si, proč je dobré si pravidelně špenát dávat a poskytneme vám i tip na velmi chutný a rychlý recept s touto surovinou.
Proč nezatracovat špenát?
Špenát lze právem považovat za krále všech zelenin. Je plnohodnotným zdrojem vitaminů C, E a antioxidantů. Má kupříkladu až čtyřikrát více betakarotenu než brokolice. Obsahuje také kyselinu listovou a vlákninu. Z minerálů je nejvíce zastoupen draslík, hořčík, sodík, vápník, železo, mangan a měď.
Špenát a jeho účinky:
- * posiluje imunitní systém a mozek
- * příznivě působí na činnost srdce, napomáhá při tvorbě krve
- * zklidňuje nervovou soustavu, pomáhá zlepšovat náladu, zahání stres a únavu
- * chrání před volnými radikály
- * posiluje vlasy, nehty a zlepšuje pokožku
- * zpevňuje kosti a zuby
- * zlepšuje látkovou výměnu
- * pomáhá při zácpě
- * odvodňuje tělo – působí jako diuretikum,
- * hodí se při redukčních dietách stejně jako při detoxikačních kúrách.
Těstoviny se špenátem a kuřecím masem
Jak už bylo řečeno, špenát u nás kvůli vzpomínkám na školní jídelny nemá moc dobrou pověst. To ale neznamená, že bychom jej měli zatracovat. Stačí vybrat ty správné suroviny – kvalitní špenát a další, které jej doprovodí. Ke špenátu se vyloženě hodí kuřecí maso, sýry nebo smetana. Recept na Těstoviny se špenátem a kuřecím masem jsou navíc skvělou „rychlovkou“, kterou zvládnete připravit za půl hodiny. Strávníky ale zároveň nijak neodbydete.
Na recept si připravte:
- – 1 balení Listového Špenátu řezaného Dione,
- – 500 g těstovin
- – 2 lžíce rostlinného oleje
- – 1 cibuli
- – 250 g kuřecích prsou
- – 2 stroužky česneku
- – sůl
- – pepř
- – 250 g smetany
- – 100 g strouhaného sýra
Začněte přípravou těstovin, ty uvařte podle návodu na obalu. Když se těstoviny vaří, orestujte na pánvi na kostičky nakrájenou cibuli a maso. Když je maso takzvaně „zatažené“, přidejte rozmrazený Listový Špenát řezaný, prolisovaný česnek, osolte, opepřete a nechte prohřát. Směs zalijte smetanou a nechte krátce povařit. Scezené a propláchnuté těstoviny dejte na vyhřátý talíř a přelijte připravenou směsí nebo smíchejte rovnou v hrnci. Na závěr můžete posypat nastrouhaným sýrem. Kdyby se vám recept časem omrzel, můžete místo špenátu vyzkoušet Český hrášek Dione, který je krásně sladký.
Zdroj fotografií: www.mojedione.cz