V dnešní době se stále více zvyšují ceny energií a výdaje domácností rostou bohužel rychleji než příjmy. Abyste výdaje snižili, je třeba najít způsoby, jak lze ušetřit. Říkáte si, že není jak? Ale je. Stačí si pořídit úsporné spotřebiče, žárovky, zbytečně neplýtvat vodou apod.

Jak snížit spotřebu el.energie?

Spotřebu elektrické energie je možné snížit tím, že vyměníte žárovky za úsporné. Svítidla je vhodné doplnit o stmívač, kterým lze regulovat intenzitu světla. Nenechávejte zbytečně rozsvíceno na chodbě či v předsíni nebo v místnostech, kde zrovna nikdo není. Ekonomičtější je používat méně žárovek s větším příkonem než žárovky, kterých rozmístíme sice více, ale mají příkon nižší. Do místnosti je lepší pořídit jedno cetrální světlo a více světel lokálních.

Úsporné spotřebiče

Co se týše spotřebičů, je výhodné koupit kvalitní pračku. Nejúspornější pračky s předním plněním spadají pod energetickou třídu A++. Spotřebu energie mají méně než 0,152 kWh/kg prádla a spotřebu vody menší než 8 l na 1 kg prádla. Třída účinnosti odstřeďování C a lepší. V případě pračky s horním plněním je nejúspornější energetická třída A+ a spotřeba energie méně než 0,171 kWh/kg prádla. Jestliže chcete ušetřit vodu, pořiďte si myčku. Myčka oproti klasickému mytí ve dřezu spotřebuje asi 1/5 vody a má o 1/3 nižší provozní náklady. Ušetřit také můžete pořízením úsporného kávovaru, který je vybaven funkcí automatického vypnutí nebo jiným úsporným režimem. Nejúspornější jsou třídy A+, stejně tak jako kuchyňské trouby. Co se týče televizorů jsou nejlepší v energetické třídě B a vyšší.

Jak ušetřit vodu?

Výhodné je pořídit splachovací systém. Nechte opravit protékající kohoutky. Při čistění zubů nenechávejte zbytečně téct kohoutek a naistalujte si úsporné zařízení na sprchu. Pokud to není nutné, sprchujte se. Ve vaně totiž spotřebujete mnohem více vody než při sprchování. Odpad z koupelny je lepší hodit do koše, než splachovat v koupelně.

Ušetřit je také možné na zahradě. Pořiďte si nějakou nádrž, kde vám může natéci přírodní voda a tou pak zalévejte zahradu.