Jestliže si doma zařizujete svou hobby dílnu, ve které budete trávit spoustu času kutilstvím, potřebujete ji mít vybavenou tím správným a pořádným nářadím a přístroji. Bez kvalitních pomocníků se vaše dílna v podstatě neobejde. Jedním z nich se může stát frézka.

Frézky představují obráběcí stroje, které slouží k obrábění, nebo-li frézování. Frézkou budete moci opracovávat dřevo nebo plasty, případně také deskové materiály. Při výběru frézky je důležité soustředit se na určité parametry, aby jste pořídili opravdu kvalitní a výkonnou frézku. I když budete frézku používat zejména na hobby použití, vždy je třeba mít kvalitní přístroj, který vám při práci pomůže. Měli byste tedy brát ohled na výkon, otáčky, typ frézky, účel, ale také třeba na cenu.

Existuje několik typů frézek, z nichž každá slouží k frézování něčeho jiného. Záleží tedy na vás, co budete chtít obrábět. K dostání jsou horní frézky, frézky na čepové otvory, hranová frézka, štěrbinová frézka, jednoruční frézka, frézka na deskové materiály, elektronická vrchní frézka,  ohraňovací frézka apod. Jak už bylo řečeno, u frézky je podstatný výkon a otáčky. Lze obecně říci, že čím bude mít frézka větší výkon, tím lépe bude materiál opracován. Za optimální počet otáček se uvádí 25 tisíc otáček za minutu, avšak s tím, že je frézka vybavena regulátorem otáček. Pokud se zaměříme na cenu, né vše levné je dobré a né vše drahé je kvalitní. V tomto případě byste se měli orientovat spíše podle značek, které jsou ověřené. Doporučit lze frézky značky Bosh, Makita nebo Festool.

Velký výběr nejrůznějších typů frézek nabízí internetový obchod www.naradi-praha.cz. Zde najdete zaručeně takovou frézku, která se vám bude hodit. Všechny frézky jsou samozřejmě určeny nejen pro hobby použití, ale především k profesionálním účelům. S těmito frézkami tedy jistě budete moci obrábět materiál bez problémů.

Fotografie: www.naradi-praha.cz