Nákup nové matrace není vůbec jednoduché. Na trhu totiž existuje obrovské množství nejrůznějších matrací a není snadné se v této nabídce orientovat. Obecně lze říci, že byste se měli zaměřit na několik faktorů, které tvoří tu správnou matraci. My vám tedy poradíme, na co byste se měli při nákupu soustředit.

Velikost matrace

Prvním krokem před výběrem matrace je přeměření velikosti vaší postele. Dle těchto rozměrů je potřeba zvolit správnou velikost matrace. Mezi typické rozměry patří 90×200, 80×195, 90×190, 85×195, 90×200, 100×200, 160×200, 180×200. Není však vůbec problém domluvit se na individuální velikosti. Mnozí výrobci dnes nabízí matrace zmíněných rozměrů a vyrobí vám i jakýkoliv rozměr na míru bez příplatku.

Tvrdost matrace

Tvrdost je důležitým aspektem při nákupu matrace. Matrace mohou mít totiž různou tvrdost. Která matrace je vhodná pro vás, ovlivňuje vaše váha. Platí pravidlo, že čím vyšší hmotnost, tím tvrdší by měla být matrace. Měkčí matrace jsou vhodnější pro ty z vás s nižší váhou. Alternativu tvoří matrace, která má z každé strany jinou tvrdost. Můžete tak zvolit tu stranu, která vám více vyhovuje.

Materiál matrace

Asi největší problém při nákupu matrace může tvořit rozhodování o materiálu. Výběr různých materiálu je totiž poměrně pestrý. Klasikou je pružinová nebo taštičková matrace, velmi kvalitní jsou také matrace ze studené, viskoelastické nebo bio pěny. Luxusní variantu tvoří gelové nebo latexové matrace. Materiály mají různé vlastnosti. Záleží na vás, čemu dáte přednost. Doporučuje se ohledně materiálu poradit s odborníkem, který vám sdělí výhody a nevýhody těchto matrací.

Cena matrace

Cena je rozhodně důležitým faktorem každého nákupu. Podstatnější je však kvalita matrace a ne cena. Mnoho z vás si jistě myslí, že čím je matrace dražší, tím je kvalitnější. To však není pravidlem. Dnes je totiž možné zakoupit i velice kvalitní matraci za přiměřenou cenu. Cenu samozřejmě ovlivňuje zejména použitý materiál. Jak už bylo řečeno latexové a gelové matrace patří mezi luxusní matrace a od toho se odvíjí i cena. Stejně tak viskoelastická nebo matrace s bio pěny má o něco lepší užitné vlastnosti, než matrace ze studené pěny. Je třeba tedy také počítat s vyšší částkou.

Fotografie: Pixabay.com