Toužíte po novém domově? Chcete se osamostatnit a pořídit nové bydlení? Tento důležitý krok v životě je třeba pořádně promyslet. A nejde jen o peníze, ale je třeba si uvědomit, že v novém bytě či domě budete žít možná i celý život, proto je rozhodnutí a výběr nového domu nebo bytu dosti složitý. Věnujte tedy dostatek času vybírání, stanovte si pro i proti každé nabídky a sepište si vaše požadavky. My se vám pokusíme nastínit, na co byste se měli soustředit.

Dům nebo byt?

Prvním rozhodnutím musí být v každém případě volba mezi domem a bytem. V tomto případě nelze poradit, která varianta je lepší. Vše záleží na vašich prioritách a na tom, co plánujete do budoucna. Proto byste se měli zamyslet nad tím, co od svého života očekáváte a uvědomit si i to, co přijde za pár let. Někdo může toužit po rodinném domě se zahrádkou. Dům a zahrada však vyžadují péči, musíte je udržovat a časem zjistíte, že na to nemáte čas a vůbec vás to nebaví. Proto je jistě lepší volba byt. Mladí lidé zase rádi zvolí byt 1+1, s odstupem času, v době, kdy přijdou děti, se však už tento byt bude jevit jako nevyhovující, a proto můžete zatoužit po rodinném domě se zahradou, na které si budou moci vaše děti hrát spolu třeba s domácím mazlíčkem. Je třeba si tedy přehrát veškeré scénáře, které mohou následovat a na základě nich se rozhodnout pro dům nebo byt. Samozřejmě má na celou situaci vliv i finanční stránka. Do rodinného domu musíte investovat více finančních prostředků.

Dobrá lokalita

Při vybírání nového bydlení, ať už bytu či domu má na samotnou koupi vliv lokalita. V podstatě máte dvě volby – vesnice nebo město! Prodej bytů a domů dnes probíhá, jak na malých, velkých obcích, tak v kterémkoli městě. Každé má své pro i proti. Život na vesnici je jiný, než život ve městě a naopak. Opět záleží na vás, na tom, kam vás to táhne více. Soustřeďte se však i na konkrétní místo, část, čtvrť, sídliště, ulici apod. Ač se vám líbí nějaký byt, ale lokalita je příšerná, bojíte se o svou bezpečnost, raději od bytu upusťte. Je nutné skloubit obojí. Pro spokojený život je důležitý nejen interiér, ale i to, co je venku.

Finanční stránka

Jelikož dnes velká část z vás řeší financování nového bydlení formou hypotéky, zaměřte se na hodnotu daného bytu či domu. Zvažte, zda prodávaný byt, dům, za nabízenou cenu opravdu stojí, stejně tak jako vaše možnosti. Stanovte si maximální strop, neboli jakou částku jste ochotni na koupi nemovitosti investovat.

Kde nové bydlení najdu?

Ohledně výběru a koupě nového bydlení je nejlepší obrátit se na realitní kancelář, např. www.homesweethome.cz. Realitní makléř přihlédne k vašim požadavkům a potřebám a je schopen vám najít obydlí, které splní vaše očekávání. Realitní kancelář dokáže znalecky odhadnout hodnotu nemovitosti, poradí vám v právní oblasti, pomůže s financováním bydlení a jinými záležitostmi, které jsou ohledně koupě bytu či domu nezbytné.