Znáte to, nikdo u vás zazvoní, vy se zvednete, dojdete ke dveřím, zkontrolujete kukátkem, o koho se jedná, případně otevřete dveře se zataženým řetízkem pro pocit většího bezpečí, pokud se jedná o cizího člověka. Nyní se podívejme na to, jak by šla tahle situace zjednodušit a také zvýšit komfort a bezpečnost domu nebo bytu. Jistě si je každý člověk vědom možností, které dnešní technika nabízí.

Kdo by nevěděl, že existuje třeba domovní bezdrátový zvonek, který se mnohem snadněji zapojuje, než klasický s drátem, který je třeba vést od vchodu na požadované místo. Bezdrátový stačí jen připíchnout ke vchodu a přijímač zastrčit do elektrické zásuvky, navíc mají některé na výběr i z více melodií zvonění.

Můžeme se ale posunout o úroveň výše a podívat se na domovní telefon, který je v podstatě samozřejmou součástí většiny panelových domů již nějaký ten pátek. Dají se ale pořídit také na jakýkoli jiný dům, klidně i rodinný a výrazně vám ušetří čas, námahu a zvýší bezpečnost. Přes domovní telefon můžete otevírat dveře, zjišťovat, kdo na vás zvoní a nemusíte se hnát až ke dveřím pokaždé, když někdo zazvoní.

Jde se ale dostat ještě dál a zkusit barevný domácí videotelefon. Teď už by někdo mohl říci, že se jedná o rozmlsanost. Je také pravda, že za podobnou záležitost si připlatíte. Ale v některých případech se může hodit.

Jak asi odtušíte z názvu, funguje na podobném principu jako domovní telefon, ale namísto jen mikrofonu u vchodu je tam také kamera, která přenáší návštěvníka na displej uvnitř domu. Opět můžete tento videotelefon využít k otevírání dveří a velmi snadno zjistíte totožnost příchozího. Může přijít vhod třeba i pro starší jedince, kterým ušetří cestu ke vchodu a zároveň jim bude sloužit jako bezpečnostní prvek.