Již nastává ten nejvyšší čas, aby se majitelé venkovních bazénů připravili na jeho zazimování. Příprava bazénu na zimní období je důležitá, neboť jedině tak budete moci bazén využívat dlouhodobě a bezproblémově. Celý proces zazimování ochrání samotný bazén před poškozením a umožní vám na jaře opět zahájit novou koupací sezónu. Máte i vy bazén na zahradě, teprve první rok, a nevíte, jak jej na zimu připravit? My vám poradíme. Pokud budete postupovat dle našeho návodu, na jaře budete mít s bazénem co nejméně práce.

Kdy můžete bazén zazimovat?

Vhodnou dobu pro zazimování není dobré uspěchat. Jestliže je voda v bazénu ještě příliš teplá, mohlo by dojít k větší tvorbě řas a množení bakterií. Ideální čas poznáte tak, že teplota vody v bazénu se udržuje mezi 10 až 15°C a minimální noční teploty ještě neklesají trvale pod bod mrazu. Jelikož letos panuje velice pěkný podzim a stále vysoké teploty, doba zazimování se posouvá o pár dní později. Záleží tedy vždy na počasí. Rozhodně je potřeba bazén zazimovat před příchodem prvních mrazíků.

ČTĚTE TAKÉ: Práce na zahradě na podzim

Doporučený postup:

Jestliže máte křehký plastový či nafukovací nadzemní bazén, ten raději vypustěte, vyčistěte a na zimu schovejte. Odolnější bazény, které máte zapuštěny do země úplně nebo částečně, nemusíte zcela vypouštět, ale ponechat v něm vodu, kterou lze využít i příští rok.

  1. V první řadě je nutné odstranit z vody veškeré nečistoty, napadané listí, hmyz apod. A to nejen z vody, ale i ze dna. Dno bazénu vysajte. Pokud máte pískovou filtraci, písek propláchněte a odstraňte z něj veškeré nečistoty.
  2. Vyndejte a vyčistěte schůdky, které uskladněte třeba ve sklepě.
  3. Odpusťte vodu v bazénu. Všechny technologické prostupy stěnou bazénu, tedy skimmer, trysky nebo třena protiproud, by měly být nejméně 15 cm nad úrovní odpuštěné vody. Rozhodně se nedoporučuje vypouštět všechnu vodu a ponechat bazén bez náplně. Vlivem spodních vod a táni by mohlo dojít k poškození bazénu. Pak byste měli problémy s uvedením bazénu do provozu.
  4. Vyčistěte stěny bazénu.
  5. Následně je potřeba vodu ošetřit. Přidejte chlor a pH ke stabilizaci vody. Přidejte zazimovací roztok, který vodu v zimě zakonzervuje.
  6. Odpojte hadice, ze kterých vylijte veškerou vodu. Dále odpojte filtraci a v případě, že máte solární ohřev, tak ten také. Vše uchovejte do míst, kde neklesá teplota pod bod mrazu.
  7. Nakonec nezbývá nic jiného, než na podzim zakrýt bazén speciální síťovanou plachtou. Tato plachta bazény chrání, aby do nich nepadaly nečistoty. Běžné plachty jsou nevhodné, neboť by na nich stála voda, která by mohla plachtu protrhnout.

Když tímto způsobem bazén zazimujete, na jaře snadněji uvedete bazén do provozu. Pokud bude nutné zakoupit nějaké příslušenství, ať už například plachtu, vysavač apod., mohou se vám tyto potřeby k bazénu hodit i do budoucna.

Zdroj fotografie: hawaj.cz

Publikováno v kategorii: Zahrada