Sice to vypadá, že zima letos nehodlá skončit, nicméně, pokud se podíváme na záhonky, uvidíme na nich první jarní kvetoucí kytičky, jako jsou sněženky, bledule, začínají se klubat také krokusy či hyacinty. První známky rozpuku lze pozorovat i na stromech a keřích, jež na jaře kvetou. Ač se teploty pohybují neustále okolo nuly, jaro přece jen přichází. A s příchodem jara se odstartují první práce na zahrádkách. Pro někoho představují tyto činnosti jen starost, pro druhé zase radost. Jak se na jaře o svou zahradu postarat a co, ve kterém měsíci podniknout vám nyní poradíme.

Březen

V měsíci březnu toho dělat až tak moc nelze, neboť panuje ještě chladnější počasí, avšak již v tomto měsíci je potřeba vykonat určité práce. Můžete začít s výsadbou některých ovocných dřevin a hlavně ořezem dřevin. Prořežte jak nově vysázené ovocné stromy, tak listnaté keře, růže či živé ploty. Hodit se vám můžou nůžky na dřeviny či křovinořez, jež vám práci usnadní, zejména, pokud máte hustý živý plot. Křovinořezy AL-KO slouží jak k údržbě, tak k úpravě živých plotů a keřů. Dřeviny také postříkejte postřiky proti škůdcům. V březnu si přichystejte zeleninové záhony a už v tomto období začněte s výsevem a výsadbou některé zeleniny, buď na záhon, do skleníku nebo do pařeniště. Zasadit můžete kořenovou zeleninu, cibuli či pór.

Duben

Duben je jarním obdobím, kdy jsou práce na zahradě nejintenzivnější a to jak na té okrasné, tak užitkové. V této době se věnujte setí, výsadbě a přesazování.  Již předpěstovanou sadbu cibulek, okurek, rajčat, paprik, kedluben, salátů, cuket můžete nyní vysadit. Zasaďte také hrách, špenát, kořenovou zeleninu, zimní pór, růžičkovou kapustu, zelí, mák, červenou řepu a i bylinky. Opět je možné řezat růže, dřeviny a ovocné stromy. V dubnu se také zaměřte na trávník, aby se po zimě co nejdříve zazelenal. Bude se vám hodit zahradní technika AL-KO, např. vertikutátor, nebo-li provzdušňovač, který vám pomůže s regenerací trávníku. Je rovněž ideální čas pro osetí nového trávníku. Jestliže máte na zahrádce jezírko, vyčistěte jej a osaďte novými rostlinami. Můžete také osadit truhlíky.

Květen

Květen je jedním z nejkrásnějších období v roce. Už je docela teplo a zároveň vše nádherně kvete a zelená se. Doslova kvete celá zahrada. Avšak i v květnu mohou ještě udeřit mrazy. Moc dobře jistě znáte tři zmrzlé muže – Pankráce, Serváce a Bonifáce, kteří slaví v květnu svátek. V květnu je však vzduch teplejší, ohřeje zem a poradí si s případnými mrazivější rány. V druhé polovině května vysázejte rostliny, které jsou na mráz choulostivější, např. neotužilé cibuloviny, jako jsou jiřinky či mečíky. Postříkejte dřeviny proti nemocem a sejte, vysazujte další zeleninu. Je dobré přihnojit trávník. V této době nastává čas pro vytažení sekačky AL-KO a můžete se těšit na první posekání trávníku. Vysazené truhlíky v dubnu začínají v květnu krásně kvést a rozzáří zahradu, balkón, okna apod.

Publikováno v kategorii: Zahrada