Zima se doufejme pomalu blíží ke svému konci a svou vládu převezme jaro. Dny se prodlužují a sluneční paprsky nás stále více hřejí. A nejen nás, ale i přírodu venku, stejně tak naši zahrádku, která se začíná probouzet. Právě na přelomu zimy a jara už můžete začít s péčí o svou zahrádku a my vám v dnešním článku poradíme, jak se postarat o ovocné dřeviny. Právě nyní je ideální chvíle k prořezání větví, zapravení hnojiva do půdy a k provedení jarního postřiku proti škůdcům. Tyto činnosti vám zaberou pár hodin, ale odvedená práce se vám v létě a na podzim odvděčí jablky, hruškami, švestkami, meruňkami, broskvemi, třešněmi, višněmi a dalším ovocem.

Začněte s prořezáním stromů

S prvním prořezem stromů je potřeba začít ještě před vegetací. Jedná se o tzv. zimní řez. Redukuje se množství pupenů a tím se zkvalitní budoucí plody. K ořezu stromů se vyzbrojte kvalitním nářadím, abyste stromy nepoškodily a nezpůsobily jim rány. Hodit se vám bude např. zahradní nářadí Fiskars v podobě nůžek na stromy či pilky. Bez těchto pomocníků nebudete umět ořez stromů provést správně. Nejprve ořežte hrušky, jablka a další jádroviny a to v době, kdy už teploty neklesají po mínus 5 °C. Peckoviny, jako jsou třešně, broskve apod. přichází na řadu později, až už stromy naraší.

Jaký řez provést?

Existuje několik typů řezů, které se liší podle účelu a stáří stromu. Rozlišujeme např. řez výchovný, udržovací a zmlazovací. U mladých stromů, jež nejsou starší jak čtyři roky, provádějte výchovný řez. Tím se podpoří zakořenění a růst koruny. U straších stromů či keřů můžete udělat udržovací řez. Zachováte tak stabilitu kostry koruny, rovněž ji prosvětlíte a provzdušníte. Pokud už máte opravdu starý strom, které už ztrácí svou vitalitu a také tolik neplodní, použijte zmlazovací řez, čímž povzbudíte růst nových výhonů a otevřete korunu pro světlo a vzduch. Nezapomínejte na použití kvalitní pilky Fiskars nebo nůžek, díky kterým bude řez proveden hladce. Rány je poté potřeba začistit. Ideální je nůž žabka a větší rány ošetřete stromovým balzámem.

ČTĚTE TAKÉ: Práce na zahradě na jaře

Pokračujte hnojením

Na jaře je nutné také stromy a keře přihnojit. Hnojivem jim dodáte potřebné živiny do nacházející sezóny. Ke hnojení můžete použít např. vyzrálý kompost nebo uležený hnůj. Dají se koupit i organická hnojiva, jako je granulovaný hnůj a průmyslový kompost. Hnojivo zapravte do půdy pod korunami stromů, nedávejte jej těsně ke kmenu.

Vyplatí se provést postřik

Jestliže si přejete sklízet zdravé ovoce, které není napadané škůdci a chorobami, je dobré uskutečnit právě na jaře postřik, aby nemuselo dojít k vytažení sekery Fiskars a následnému pokácení stromu z toho důvodu, že strom stále plodí napadené ovoce. Počkejte na počátek vegetace. Teploty by neměly klesat pod 7 °C. První postřik se provádí obvykle proti škůdcům. Vybírejte postřiky na základě toho, jaký strom budete chtít ošetřit a proti čemu. K dostání jsou nejrůznější postřiky, takže záleží na vás, který použijete. Postřik se aplikuje na celou rostlinu, včetně kmenu.

Publikováno v kategorii: Zahrada