Ač už minulý týden nastalo astronomické jaro, venku to na jarní počasí teda vůbec nevypadá. Doufejme, že se však počasí umoudří a my si již brzy budeme moci užívat prvních slunečních paprsků. Vychutnejte si je pěkně venku na terase a to v teple díky motorizované markýze s topným panelem. Jedině tak vám nebude nic chybět.

Jaro na terase

Na terase se dá obecně pobývat jedině, když je teplo. Můžete tam sice sedět navlečení, ale to není úplně pohodlné. Díky vhodnému doplňku se však dá na terase sedět, i když bude panovat chladnější počasí a třeba i po večerech, které jsou obecně chladnější. Pro tyto situace připravila společnost Somfy světelný a topný panel Modulis Ramp RTS. Jeden panel disponuje osvětlením se třemi až pěti 20 wattovými halogenovými žárovkami. Tyto tepelné panely jsou úsporné a mají vysokou účinnost, až 92%. Pracují na principu sálavého teplo. To znamená, že neohřívají vzduch, ale plochu, která odpovídá stolu pro 8 až 10 osob. Energie, která z panelu vyzařuje je velice blízká slunečnímu záření a tudíž je pobyt na terase příjemný. U obou zařízení je možné regulovat intenzitu, a tak si budete moci panel nastavit, tak jak vám to bude vyhovovat. S tím, že je možné následné nastavení uložit do paměti pouze jedním tlačítkem.

topný panel
světelný panel

Markýza jedině na dálkové ovládání

Pokud markýzu máte nebo si ji plánujete pořídit, existuje řada příslušenství a pohonů, jež lze k markýze dokoupit a později nainstalovat. Určitě zvažte, zda k markýze nepřikoupit např. pohony Somfy, protože jsou vhodné pro kterýkoli typ markýz, ať už standardní, polokazetovou či kazetovou markýzu. Pohony se umístí do hřídele markýzy, na niž se navíjí látka. Díky motorizaci budete moci markýzu pohodlně ovládat. Navíc prodloužíte i její životnost, neboť pohon disponuje funkcí „měkké zavření kazety“. V případě, že dojde během zavírání markýzy k jejímu zablokování, motor se okamžitě zastaví, protože pohon je rovněž vybaven detekční jednotkou. Možná máte markýzu, která se ovládá ručně. To vůbec nevadí. Somfy pohony se dají v pohodě nainstalovat i na takové markýzy, aniž by se nějak zásadně měnila její konstrukce nebo by bylo potřeba provést stavební úpravy.

ČTĚTE TAKÉ: Efektní stínicí systémy na okna a dveře

Snadné a elegantní dálkové ovládání

Pokud si pořídíte markýzu na pohon, můžete ji ovládat několika způsoby. Prvním je zajisté dálkový ovladač, který je bezpochyby nejpohodlnější. I z ovladačů je možné si vybírat z nepřeberného množství, takže si určitě každý vybere. Pro terasy je velice vhodný design Patio, protože je určen na venkovní použití. Mezi výhody tohoto ovladače patří zvýšená odolnost proti vodě a nárazům. Voděodolnost určitě oceníte, protože může přijít náhlý déšť a vy ovladač třeba venku zapomenete. Tak se nemusíte bát, že by se poničila jeho funkčnost. Přidat je možné i další funkce, v závislosti na tom, co si vyberete. Model může být totiž jednokanálový, ale třeba i dvacetikanálový, pomocí kterého budete moci ovládat i např. garážová vrata, rolety apod.

Ovladač Telis 4 Modulis RTS

Sluneční čidlo s vestavěným akumulátorem

Druhým způsobem, jak lze pohon markýzy ovládat, je skrze fasádové sluneční čidlo s vestavěným akumulátorem. Princip je jednoduchý. Čidlo snímá osvětlení fasády a reaguje na jeho intenzitu. Když bude svítit slunce až moc intenzivně, čidlo vyšle signál do pohonu a markýza se sama vysune a ochrání vás před sluncem, stejně tak terasu i interiér domu před slunečními paprsky a horkem. S údržbou akumulátoru si lámat hlavu nemusíte, neboť se dobíjí slunečním svitem. A co když bude třeba větrno? Stejně tak markýza reaguje na nepříznivé podmínky. Stačí mít otřesové čidlo, které vyšle opět signál a markýza se zavře, aby se případně nepoškodila.

Sluneční čidlo Sunis

Prvních slunečních paprsků se již zanedlouho dočkáme, proto si je užijte na terase!

Zdroj fotografií: Somfy SAS