Krokus (latinsky crocus) se řadí k prvním jarním květinám, jež často ještě vykukuje ze sněhové peřiny. Krokusy jsou malé kvetoucí rostliny, které rozzáří probouzející se zahradu ze zimního spánku a vítají jaro svými nádhernými barevnými květy. Máte tyto květiny i vy na zahradě a právě nyní vám začínají kvést? Nebo byste si přáli krokusy vysadit, aby vám rovněž zahrada na brzkém jaře rozkvetla?

Výsadba krokusů

Ač právě začíná jaro, na výsadbu krokusů je už pozdě. Pokud jste se tedy chystali tuto rostlinku nakoupit a zasadit, měli jste začít už na podzim. Krokusy jsou drobné cibuloviny, které se vysazují právě na podzim, přibližně do hloubky 6-10 cm, aby na jaře mohli již kvést. Existují i krokusy podzimní a ty můžete vysadit nyní na jaře.

Kde se jim daří?

Krokusům se nejvíce daří na slunném místě, kde je lehká a propustná půda. Snesou i polostín, pokud není půda příliš mokrá, avšak zde nakvétají později. Ideální je výsadba do skupin, stejné barvy nebo i jiných barev. Tak totiž nejvíce vynikne jejich krása. Pěkně vypadají shluky krokusů stejné barvy. Krokusy ozdobí okrasné záhonky, okraje cest, skalky, květináče, truhlíky apod. Všude budou dělat parádu.

Přesazování

Asi po třech letech je dobré hlízy krokusů přesadit. Vhodnou dobou pro přesazování je začátek léta. Po odkvětu hlíza odumře a nad ní vznikne nová mateční hlíza a několik dceřinných cibulek. Pro výsadbu vyberte tu největší cibuli a uložte ji během léta do dobře větrané místnosti, kde se teplota pohybuje okolo 15 C. Na podzim pak cibulky zasaďte, kam si přejete.

Zbarvení

Na jaře kvetou krokusy jarní. Nejčastěji v barvě světlé nebo tmavě fialové, žluté, bílé či žíhané varianty. Nejzářivější je barva žlutá a tyto krokusy vykvétají obvykle jako první. Později pak další barvy.

Krokus žlutý
Krokus fialový
Krokus bílý
Krokus žíhaný

Krokusy jsou trvalky a jejich životnost se pohybuje od 10-20 let. Postupně však přestávají kvést a degenerují. Jestliže tedy chcete, aby vám tyto květiny vždy na jaře připomněli, jak ja jaro krásným obdobím a rozveselili vaši zahradu, vyplatí se je průběžně přesazovat.

Publikováno v kategorii: Zahrada