Pokud právě uvažujete o pořízení nové kuchyňské linky, možná je pro vás snem kuchyně v barvě bílé. Pro někoho je bílá kuchyně strašákem, další po ní zase touží. Nicméně momentálním trendům bílá stále vládne. V podstatě nikdy z módy nevyšla a ani asi nevyjde. V oblíbenosti se bílé kuchyně drží na těch nejvyšších příčkách, což také potvrdil výrobce, který se zaměřuje na kuchyně na míru i další nábytek, kuchyně Infini. Pojďme si tedy představit, jaké výhody a nevýhody bílé kuchyně sčítají a shrnout, zda se vyplatí kuchyni v bílé barvě pořídit.

Bílá kuchyně – estetická stránka versus praktičnost

Pro prostor, jako je kuchyně a kde se často vaří a tráví čas, je rozhodně důležité, že bílá barva navozuje pocit vzdušnosti, čistoty a klidu. Někteří z vás však mohou namítat, že pokud si pořídí bílou kuchyni budou muset neustále lítat s hadříkem a utírat jakékoli nečistoty. Často tedy zvítězí strach s údržby a čištění před tou klidovou stránkou. Tato kuchyně je na první pohled velice atraktivní, ale na druhou stranu i docela nepraktická. Nicméně i ostatní barvy nejsou zcela praktické, protože každá barva má své pro i proto.

Výhody bílé kuchyně

Kuchyním v bílé barvě nelze odepřít nadčasový a čistý vzhled, eleganci a vzdušnost. Stačí se podívat na kteroukoli ukázku bílé kuchyně v kamenných prodejnách a kuchyňských studiích, tak nahlédnout do sekcí kuchyně fotogalerie na mnoha internetových stránkách. Vždy je nepřehlédnutelná a půvabná, zvláště pak ta ve vysokém lesku. Za velkou výhodu bílé kuchyně lze považovat to, že přece jen je nákup kuchyňské linky drahou záležitostí a nebudete ji měnit, co rok nebo dva, protože už nebude moderní. V případě bílé barvy se vám toto nestane, protože bude nadčasově působit kdykoliv. Stačí jen pár triků, změnit např. doplňky a neomrzí se vám. Jestliže máte malou kuchyni, pak je bílá barva ideální, protože opticky zvětší prostor. A ve velkých místnostech zase působí vznešeně. Další předností je možnost kombinovat bílou s jakoukoli jinou barvou.

Nevýhody bílé barvy

V případě kuchyní o to více hledíme na praktičnost. A bílá barva zrovna praktická není. Nutí vás stále kuchyňskou linku udržovat v čistotě a pro mnohé ženy je to docela náročné, zvláště pak, pokud denně vaříte, chystáte svačiny dětem apod. Jakmile se objeví nějaký škrábanec a užíváním se to může stát, pak jsou hrubší škrábance viditelné, protože pod bílou vrstvou je většinou vrstva tmavá. To se pak rozhodně negativně projeví na estetické stránce. Dalším mínusem může být chladnost, až sterilita bílé barvy. O bílé barvě se také tvrdí, že nevyvolává chuť k jídlu.

Pro a proti?

Vysoce módní a minimalistická doba dává každopádně přednost bílé barvě kuchyně. Pokud po ní přece jen toužíte, můžete alespoň některé nevýhody této barvy zmírnit. Zvolte třeba pouze skříňky v bílé barvě a pracovní desku vyberte šedou, černou, hnědou, které jsou praktičtější. Větší útulnost kuchyni dodáte výraznějším obkladem, podlahou, barevnější stěnou nebo doplňky. Těmi místnost více oživíte. Chlad odstraní také spotřebiče v černé barvě nebo z nerezu. Určitě se bílé barvy nebojte, navíc pokud si necháte zhotovit kuchyni na míru, vždy lze nalézt řešení a zvolit veškerý materiál tak, který vám bude maximálně vyhovovat.

Ukázka bílých kuchyní v kombinaci s dalšími barvami:

červené doplňky, nerezové spotřebiče
tmavá pracovní deska, nerezové spotřebiče, zelená výmalba
modrá pracovní deska, modrá podlaha, nerezové spotřebiče
doplněno černými prvky v lince, světlá podlaha, červená výmalba

Zdroj fotografií: kuchyně Infini