Jistě se shodneme na tom, že v kuchyni trávíme poměrně dost času a to i tehdy, pokud se denně nevaří. Do kuchyně jdeme několikrát za den a skutečně je místem, kde se pohybuje celá rodina. Zejména ti, co se vyžívají v přípravě nejrůznějších pokrmů a pod jejich rukama vznikají gastronomická díla, je kuchyně věrným parťákem. Abyste však trávili čas v kuchyni při přípravě jídel v pohodě, v příjemném prostředí a vytěžili z ní, co nejvíce, je potřeba mít v kuchyni přehled a pořádek. Když budete muset neustále něco hledat, práce vám od ruky nepůjde. Jak si tedy udělat v kuchyni systém, který je nejefektivnější?

Základem je správné rozmístění prvků

Když se věnujeme uspořádání kuchyně, musíme se vrátit ještě pár kroků zpět.Abyste se mohli po kuchyni pohybovat bez problémů, vše jste měli po ruce a v daném vybavení měli přehled, základ tvoří správné rozložení prvků v kuchyni. Uspořádání kuchyně chce totiž důkladnou přípravu, kterou je vždy dobré probrat s odborníkem, např. výrobcem kuchyní, designérem apod. Ať už máte omezené prostory či velkou místnost, vždy je nutné uspořádat kuchyni tak, abyste měli nejdůležitější věci ihned na dosah. Z tohoto pohledu je mnohdy nejlepším řešením kuchyně na míru. Předem je dobré promyslet, kde umístit sporák, lednici, myčku či dřez, v jaké části kuchyně by byla ideální pracovní plocha atd. Samozřejmě i rozložení skříní, jejich velikost, hloubku apod. Je užitečné, pokud máte po ruce zásuvky s příbory a nože. Maximální využití prostoru a uspokojení individuálních požadavků majitele jsou v případě kuchyní na míru velkým plusem.

ČTĚTE TAKÉ: Chystáte se rekonstruovat kuchyň?

Rozdělení kuchyně na zóny

Pakliže máte doma kuchyni podle svých představ, ještě ji zbývá vybavit, zaplnit a rozložit veškeré potřeby, spotřebiče a doplňky tak, aby byla skutečně praktická a nepřevládal v ní chaos. Praktickou kuchyni vytvoříte rozdělením kuchyňské linky na zóny, konkrétně potravinovou, úložnou, mycí, pracovní a vařící/pečící. Takové rozdělení kuchyně se ukázalo jako nejefektivnější. Pojďme si o nich říci více.

Potravinová zóna

Potravinová zóna bývá nejčastěji umístěna na jednom z okrajů kuchyňské linky. Dokonce lze tvrdit, že nejběžněji na levé straně. Ale záleží na vás, která strana vám bude vyhovovat. Pokud nemáte na výběr, snažte se vše soustředit tam, kde máte lednici. Součástí je nejen lednice, ale také potravinová skříň, pečivo a podobně. Do této zóny si umístěte veškeré potraviny.

Úložná zóna

Jedná se o část, do které se ukládají talíře, skleničky, hrníčky, prostě veškeré nádobí. Je dobré, když se nachází vedle potravinové zóny.

Mycí zóna

Zóna, kam spadá dřez, myčka a případně odkapávací plocha. Prostor pod dřezem, pokud zde není umístěna přímo myčka, můžete využít pro odpadkový koš a prostředky na mytí nádobí, čistící prostředky, tablety do myčky a další.

Vařící a pečící zóna

Do této zóny patří varná deska, nebo sporák a trouba. Také se zde nachází digestoř, která zamezí tomu, aby do místnosti unikali výpary při vaření. Tato zóna by měla být vedle přípravné a pracovní zóny

Pracovní a přípravná zóna

Poslední zóna se nachází vedle sporáku nebo varné desky a je velice důležitá. Jedná se o pracovní plochu, jejíž velikost ovlivňuje velikost kuchyně. Minimálně by měla mít 90 cm, abyste mohli s potravinami pohodlně zacházet. Čím větší, tím lepší. Do této zóny patří také zásuvky s příbory, nože a potřeby, které používáte běžně k vaření. Ideální umístění je mezi mycí a vařící zónu. Do skříní pod pracovní desku se hodí např. hrnce a pánve. Do horních skříněk pak talíře.

Ač jsme vám poskytly, na jaké části si kuchyni rozdělit, je třeba říci, že každému vyhovuje něco jiného. Brzy si jistě najdete svůj systém, který vám bude vyhovovat. Zmíněné rady jsou pouze návodem. Zkuste si kuchyni uspořádat tak, jak si myslíte, že vám to bude vyhovovat. Jestliže zjistíte, že ne, pak není nic snazšího než vymyslet změnu. Pokud hledáte ještě další inspiraci, jak kuchyni uspořádat a jak ji předem rozdělit, pak není nic jednoduššího, než se podívat na kuchyně fotogalerie. Na internetu jich najdete nespočet. Doporučujeme mít ještě po ruce nejrůznější spotřebiče a roboty, jež se často využívají, např. topinkovač, rychlovarnou konvici, mixér, toastovač a další). Nedávejte však všechny tyto spotřebiče na kuchyňskou linku, ta je pak přeplácená a působí nepořádným dojmem.