Možnost pořídit si bazén na zahradu dnes nemají pouze rodiny s bohatších vrstev, jak tomu bylo v minulosti. Současná nabídka bazénů je natolik dostupná, že si je můžeme dovolit snad všichni. V některých rodinách je bazén běžnou součástí zahrady, zejména během nejteplejšího období. Pokud jej ještě nemáte a uvažuje o koupi již delší dobu, pak je právě nyní ideální čas dokončit vaše rozhodnutí, do jakého bazénu na svou zahrádku zainvestovat.

Důležité otázky

Venkovní bazény dělíme podle základních kritérií na zapuštěné (zabudované) a nadzemní. Nicméně i dle dalších parametrů lze bazény rozlišovat, respektivě si mezi nimi vybírat. Těmi jsou velikost, tvar, materiál, doplňky apod. V zásadě je však třeba vybrat, zda se rozhodnout pro zapuštěný nebo nadzemní bazén. To je základní otázkou. Jedné z těchto dvou variant musíte dát přednost. Oba typy mají své výhody i nevýhody, obecně tak tomu bývá v mnoha případech. Pojďme si je tedy shrnout.

ČTĚTE TAKÉ: Dopřejte si delší koupání ve vašem venkovním bazénu díky zastřešení bazénu

Výhody a nevýhody nadzemních bazénů

Pokud budeme hovořit o nadzemních bazénech, rozhodně nemáme na mysli klasické nafukovací bazény, kde si tak maximálně smočíte nohy a ještě k tomu jen pod kolena. Na ty ihned zapomeňte. Dnešní trh nabízí něco mnohem lepšího, pevnějšího, většího i hlubšího. Jedná se o bazény, jež se sestavují z laminátových či plechových dílů a mají pevnou konstrukci, nebo jsou z PVC folie, u kterých se nafoukne horní díl a tlak vody sám stěny bazénu zvedne. Mezi hlavní výhody nadzemní varianty patří rychlost montáže a nízké pořizovací náklady. Takový bazén vám může stát na vaší zahradě za velice krátkou dobu a za pár korun. Rovněž není potřeba zasahovat do pozemku, nic kopat, stačí rovná plocha. Lze jej přemisťovat, což je také předností. Co se týče nevýhod, bazén není umístěn v zemi, kde by jej izolovala půda a díky tomu udržovala teplotu vody. Voda v nadzemních bazénech je tedy vystavována větším výkyvům teplot, a proto se voda rychleji znehodnocuje. Na zimu je potřeba nadzemní bazén uskladnit. Ač jsme zmínili na začátku, že nabídka bazénů je široká, přece jen jste v tomto případě omezeni velikostí a tvarem. Např. bazény Marimex se vyrábějí v obdélníkových a kulatých tvarech. Lze koupit i oválný bazén. Pokud vám však až tak na tvaru nesejde a spíše vám jde o velikost, myslíme, že i přes určitá omezení, je z čeho vybírat.

Výhody a nevýhody zabudovaných bazénů

Zabudované bazény působí efektně, o tom není sporu. A snad každému se takový bazén líbí. Jejich pořizovací cena je však mnohem vyšší. V závislosti na velikosti, tvaru a materiálu se může výsledná částka vyšplhat až na stovky tisíc korun. Vyrábí se z plastu, ten je nejlevnějším materiálem, avšak může popraskat, dále ze speciálních fólií, plechů či ze speciální luxusní sklokeramiky. Vyžaduje stavební úpravy, do kterých se mnohým nechce. Mezi hlavní výhody zapuštěných bazénů patří atraktivita a především komfort, jaký poskytují. Bazén nikterak nenarušuje zahradu, splyne s ní, na zimu se zazimuje a není potřeba řešit jeho odklizení. Na jaře se připraví opět k užívání, aniž by se musela napouštět nová voda. U prvního typu tomu tak není. U zapuštěných bazénů lze zhotovit i atypické tvary, ne pouze kruhový, oválný, čtvercový či obdélníkový tvar a tak maximálně využít prostor, pokud se tak pro vytvoření bazénu nabízí. To stejné platí v případě hloubky. Zabudované bazény mohou být mnohem hlubší.

Zde jsou zmíněny hlavní výhody a nevýhody obou typů bazénů. Nyní je na vás, který bazén by vám vyhovoval více, ať už z jakýchkoli hledisek. Nicméne je bazén perfektní investicí, která poskytne zábavu, osvěžení a relax celé rodině. Pak už si jen přát, aby vám počásí poskytlo, co nejvíce teplých dnů, abyste jen pořádně využili.

Publikováno v kategorii: Zahrada