Dnes už téměř u každého domu a každé chalupy nesmí chybět zahradní nábytek. Někdo nepohrdne nad plastovými stoly a židlemi, někdo dává přednost ratanovému nábytku a ti nejvěrnější nedají dopustit na správný dřevěný venkovní stůl i židle. Jenže právě dřevěný zahradní nábytek, který je vystaven extrémům počasí, se po určité době opotřebovává a ztrácí na svém půvabu.

Dřevo vyžaduje péči

Dřevo jako přírodní materiál je nejnáchylnější na venkovní vlhkost, rozdíly teplot, sluneční svit a mnohé další. Proto je nutné se o něj náležitě starat a jeho péči nezanedbávat. Správně ošetřený dřevěný zahradní nábytek nám může sloužit dlouhá léta.

Jak dřevěný nábytek čistit a ošetřit?

Primárně je nutné dřevěný povrch očistit, nejlépe pomocí jemného kartáče a neutrálního mýdla nebo vysokotlakého čističe. Určitě se ptáte, jak údržbu provést? Proto si povíme jak! Zeptali jsme se odborníka, pana Karla Rubeše z OBI marketu v Praze-Prosek, který nám poradil, jak na to:

Znečištěný nábytek nejprve zbavíme nečistot, poté pomocí vysokotlakého čističe nanášíme impregnační prostředek. Ošetření lze provádět pouze pomocí čističů, které disponují nádržkou na čisticí prostředky. Stejný postup se dá použít i při ošetřování dřevěných teras, impregnační prostředek povrch chrání a brání opětovnému znečištění. Vysokotlaké čističe se pochopitelně dají použít i pro jiné typy nábytku – například plastové a kovové, u kterých se impregnace neprovádí.“

 

Co vše lze na údržbu dřevěného nábytku použít?

Použít lze také speciální čisticí prostředky, jako je čistidlo na teakový nábytek. Pokud je nábytek narušen silněji, měl by být obroušen jemným brusným papírem až na zdravé dřevo, případné vrypy a nerovnosti lze zatmelit vhodným dvousložkovým tmelem. Ten správný vám pomohou vybrat odborní prodavači v hobbymarketech. Před nanesením ochranného prostředku musí být dřevo naprosto suché a očištěné od prachu a mastnoty. K ošetření je vhodný například olej na tvrdé dřevo, speciální olej na teakové dřevo nebo lazura na teakový nábytek pro použití ve venkovním prostředí. Tyto oleje obsahují mimo jiné pryskyřice, které uzavírají póry dřeva, díky čemuž nedochází k povrchové oxidaci a dřevo tak nemění svůj vzhled.

Zdroj fotografií: OBI, na ilustrační fotografii houpačka Wörthersee

Publikováno v kategorii: Zahrada