Tatrachema-fixinella_02Čistoskvoucí a zářící koupelnu znáte většinou z reklamy na čisticí prostředky. Že se jí ta vaše nepodobá? Nevěšte hlavu, čistota není slovo, které by se vaší koupelně muselo vyhýbat obloukem. Máme pro vás několik tipů, na co se zaměřit, a jak se té nejhorší špíny rychle a efektivně zbavit.

S čím začít?

Odpady ve vaně, sprchovém koutě a v umyvadle… na ty se vrhněte jako první. Většinou stačí do sifonů nastříkat vhodnou chemii, kterou necháte působit v průběhu dalšího úklidu. Pokud si nejste jistí stavem vašeho potrubí, volte raději gelové přípravky než granulované, které se musí zalévat horkou vodou. Na čištění toalety má každý z nás většinou rychlý grif, občas je však třeba provést “generální” úklid toalety. Aby se vám čistící přípravky v bytě zbytečně nehromadily, využijte možnost koupit si jen malé balení pro jedno použití, například levnou Fixinelu toilette, která se postará o případný vodní kámen, možností se však nabízí více. Nyní přichází řada na úklid poliček, dlažby nebo obkladů.

Jasný směr: vana a sprchový kout

Různé typy písků a čistících krémů vás zbaví i té největší špíny, ale buďte opatrní. Některé z nich vám mohou nepříjemně poškrábat povrch vany i baterií, přestože to nemusí být nejprve na první pohled patrné. Vyvarujte se preventivně “tvrdých” abrazivních čistidel. Pokud vám chlór a přípravky s chlórem jako většině lidí smrdí, vybírejte ty, které jsou založené na jiné účinné látce. Pokud smýšlíte ekologicky, pak můžeme doporučit kyselinu citrónovou nebo ocet. Na některé nečistoty jsou ale tyto přírodní přípravky krátké. Mnohem účinnější a bez zápachu bude v tomto případě kyselina fosforečná, kterou obsahuje například řada přípravků Fixinela.

Ach ty spáry!

Spáry jsou jedny z největších strašáků při čištění koupelny. Ideálním řešením je ještě před stavbou koupelny zvolit správnou barvu pro spáry. Doporučit lze šedou namísto bílé, která velmi brzy získá nehezký nádech. Pro čištění spár existuje řada speciálních čističů, hospodyňky používají například čistící písek, jiné parní čistič či různé dezinfekční prostředky. Poohlédněte se po přípravku na čištění spár – nutno podotknout, že i ty nejlevnější přípravky čistí spáry velmi dobře.

Nezapomínejme na pračku?

Často pereme na nižší teploty, které si sice bez problémů poradí s povrchovou špínou, různé typy bakterií však i nadále zůstávají ve vaší pračce. Vaši pračku udrží v kondici “očistná procedura”. Té dosáhnete tak, že do přihrádky na prášek nasypete odměrku krystalů sody určené na praní a nechte pračku jet dvakrát na nejdelší cyklus. Opět můžete sáhnout po malém jednorázovém balení. Vyberte si s klidným vědomím levnější variantu, neboť všechny přípravky jsou založeny na stejné účinné látce.

Prevencí je malý úklid?

Jste vzorná hospodyňka a se zašlou špínou se potýkat nemusíte? Pak vám stačí jen několik málo minut a vaše koupelna se opět rozzáří čistotou. Do úklidu se tedy nemusíte pouštět se vší vervou, ale pravidelně se věnujte stírání prachu, vodních kapek a drobných nečistot. Díky tomuto pravidelnému “malému” úklidu se ve vaší koupelně budete cítit příjemně a hlavně bude vypadat stále čistá.

Nezapomínejte ani na sebe. Pracujte v rukavicích

Přestože budete pracovat s šetrnými prostředky, již samotné namáčení ve vodě vaše ruce vysušuje, je tedy ideální používat při úklidu rukavice. V opačném případě prsty, dlaně důkladně nakrémujte a na nehty použijte reparační lak, například Sililevo, tajnou zbraň manikérek.