2014-aquamarMáte v domě či na zahradě bazén? Těšíte se z komfortu, který vám bazén poskytuje? Ale trápí vás, že se v něm voda rychle znečišťuje? Pak je možná problém v tom, že používáte nevhodnou bazénovou chemii. Právě bazénová chemie je pro čistotu vody velmi důležitá. Abyste si svůj bazén mohli užívat naplno a radovat se z čisté vody, připravili jsme pro vás pár rad ohledně bazénové chemie. Co byste tedy měli vědět?

Je třeba předem zmínit, že samotná filtrace v bazénu čistotu vody nezajistí. Ať už používáte pískovou filtraci či jiné druhy bazénové filtrace, je kromě nich zapotřebí si pořídit také vhodnou bazénovou chemii. Tu získáte u každého kvalitního prodejce bazénů a bazénového příslušenství.

Typy bazénové chemie

V obecné rovině máte v zásadě na výběr ze dvou možností. Pořídit si můžete bezchlorovou nebo chlorovou bazénovou chemii.

ČTĚTE TAKÉ: Jak zazimovat venkovní bazén?

Bezchlorová chemie

V případě, že jste citliví či dokonce přímo alergičtí na chlor, pak sáhněte raději po přípravcích, které chlor vůbec neobsahují. Prodejci nabízejí polymerovou a kyslíkovou bazénovou chemii. Zatímco polymerová varianta je obvykle v podobě koncentrátu, kyslíková varianta se aplikuje v tabletách, které obsahují aktivní kyslík. Tabletu rozpustíte ve vodě v oddělené nádobce a pak ji jednoduše nalijete do bazénu. Aktivní kyslík se pak postará o odstranění organických látek ve vodě, které způsobují její znečištění.

Bezchlorová chemie z řady BlueOne, která zamezí nepříjemným alergickým projevům při koupání.
Bezchlorová chemie z řady BlueOne, která zamezí nepříjemným alergickým projevům při koupání.

Chlorová bazénová chemie

Pakliže nejste alergičtí na chlor, máte výběr snadnější. Klasická chlorová bazénová chemie je totiž mnohem dostupnější a nutno také říci, že levnější. Důležité je, abyste ji používali ve správné koncentraci, vždy je potřeba postupovat dle návodu, který je přiložen ke každému balení. Doporučené množství chloru v bazénu je kolem 0,4 mg na litr vody. Chlor dokáže perfektně dezinfikovat vodu od nečistot a také kompletně i celý bazénový systém, včetně trubek a dalších zařízení. Na nich se pak neusazují nečistoty, prodlužuje se tak jejich životnost a účinnost.

chlorová bazénová chemie z řady Aguamar je bezpečná a šetrná pro vás i bazén.
Chlorová bazénová chemie z řady Aguamar je bezpečná a šetrná pro vás i bazén.

Aplikací bazénové chemie ve správném množství docílíte toho, že voda bude čistá a nebude nepříjemně zapáchat. Koupání v bazénu tak bude příjemnou a odpočinkovou záležitostí.

Zdroj fotografií: Marimex

Publikováno v kategorii: Zahrada