foto_1558Uklízet bez námahy a s minimem času, to je sen snad všech, co pravidelně uklízejí. Kéž by to šlo bez kýblu vody, mopu, smetáku, hadru, vysavače apod. Anebo v nejlepším případě, kdyby alespoň nějaké domácí práce za nás udělal někdo jiný. Díky tomu, že žijeme v moderní době poskytující řadu vychytaných domácích spotřebičů, to některé z nich dokáží. Dobrým příkladem toho jsou robotické vysavače, které luxování zvládnou hravě sami. Přesto v mnohých domácnostech stále chybí. Proč? Máte k nim nedůvěru? Pojďme si říci, co vlastně umí.

Robotický vysavač není na našem trhu žádnou novinkou a pravděpodobně jste o něm minimálně slyšeli. Tento malý přístroj ve tvaru disku o průměru něco málo přes 30 centimetrů a výškou maximálně 10 centimetrů se pohybuje a pracuje naprosto sám. Při úklidu si pomáhá rotačními kartáči, jež sbírají a zachytávají prach, drobná smítka, vlasy, zvířecí chlupy a další nečistoty z podlahy, které pak směřují do jeho odpadní nádoby. Oproti běžným vysavačům jsou konstrukčně řešeny jinak. Robotické vysavače fungují ne na výkonu sání, ale právě na rotačních kartáčích, čímž je úklid efektivnější.

Jaké jsou výhody robotického vysavače?

Hlavní devízou je maximální samostatnost. Robota jen stačí zapnout, přičemž ty chytřejší dokonce umí navíc volbu časování. To znamená, že se sám spustí, uklidí a opět vrátí do dobíjecí stanice. Ihned po zapnutí se robotický vysavač aktivuje, začne vysávat a vy vůbec nemusíte být u toho. Při této činnosti si terén mapuje a dokonale vysaje jakékoli typy povrchů, od koberců, plovoucích či vinylových podlah, linolea, marmolea, parket a dalších. Ani koberce tedy nejsou překážkou, protože rotační kartáče vyčistí i hloubkové nečistoty, které se v nich nacházejí. Dostane se na místa, která jsou hůře dostupná a kam se klasickým vysavačem ani nedostaneme. Vysaje prostor pod sedačkou, stolem, postelí apod.

foto_444

Specifikace jednotlivých robotických vysavačů se liší. Lze pořídit takový, co nabízí i mokré vysávaní, disponuje speciální PET sadou určenou pro domácí mazlíčky nebo umožňuje programování a nastavení času, což jsme se již zmínili.

U tohoto domácího spotřebiče jsou zvláště důležité infračervené senzory nacházející se na spodní části robota. Díky nim má povědomí o prostoru a vyvaruje se například pádu ze schodů a nehrozí ani to, že by narážel do nábytku, neboť dotykové senzory jsou velmi citlivé. Nábytku se maximálně jen zlehka dotkne tak, aby byl schopen uklidit i prostor před ním.

foto_1561

Robotické vysavače se automaticky dobíjí, pokud se blíží vybití. Zaparkuje do dobíjecí stanice a začne se sám dobíjet, takže i o toto se vůbec nemusíte starat.

foto_1067

Je robotický vysavač vhodný právě vás?

Robotický vysavač je ideální do každé domácnosti, ať už pro rodiny s dětmi a se zvířaty, tak alergiky, astmatiky, starší osoby, handicapované a méně pohyblivé osoby a obecně pro kohokoli, kdo je časově vytížený nebo si prostě chce ulehčit práce v domácnosti. Není pochyb o tom, jak je příjemné a pohodlné, když se vrátíte domů z práce a čeká vás naprosto čistá podlaha. Jediné, co je potřeba udělat, je jednou za pár dní vysypat odpadní nádobu robotického vysavače. A ten pak může dále opět fungovat, jak má.

Jaký robotický vysavač doporučujeme?

Při nákupu tohoto spotřebiče, vybírejte takový, který má rotační kartáč. K dostání jsou totiž i levnější verze bez kartáče disponující pouze vysávací funkcí, a právě tyto nejsou moc účinné.

Roboty lze rozdělit do kategorie s náhodným režimem mapování anebo na ty inteligentnější, jež dokáží byt zmapovat dokonale. Mezi nejznámější a nejkvalitnější se řadí značky iRobot, LG, iClebo a Neato. Dokonce lze zakoupit i modely, které jsou téměř nové, ale byly třeba jen jednou použity, např. v rámci ukázky. Takovým je kupříkladu robotický vysavač LG Hom-Bot VR 5942L a stojí výhodných 8 490 Kč. Jak pracujete a funguje můžete shlédnout na následujícím videu:

Pořídit můžete samozřejmě i model za nižší cenu uvedených značek, stejně tak značek levnějších. U těch je ale potřeba myslet na to, že konečný účinek nebude tak kvalitní. Kromě těchto vysavačů se na našem trhu objevují už i robotické mopy na vytírání podlahy, takže i ty pro vás mohou být skvělým pomocníkem.